Stephen Liu Difen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Stephen Liu Difen
Født13. mai 1912Rediger på Wikidata
Død14. nov. 1992Rediger på Wikidata (80 år)

Stephen Liu Difen (født 13. mai 1912 i landsbyen Biandukou i fylket Renqiu i provinsen Hebei i Kina, død 14. november 1992 i Kuancheng i Hebei) var katolsk undergrunnsbiskop av Anguo i Hebei.

Han kom fra en katolsk familie og begynte tidlig på veien mot presteembedet. I 1932 begynte han på presteseminaret i Beijing, og ble ordinert i 1939. Etter å ha avlagt toppeksamener ved Fujanuniversitetet returnerte han til Anguo bispedømme for prestetjeneste, samtidig med at han fortsatte med medisinske studier.

Under den annen sino-japanske krig ble han bedt av en biskop om å overta ledelsen av en skole i Hankou. I 1951 ble han arrestert for å ha nektet å gå med i Tre-selv-bevegelsen. Etter løslatelsen arbeidet han ved sykehuset i Anguo. Under kulturrevolusjonen ble han sterkt forfulgt og svært dårlig behandlet, og avskjediget fra sykehuset.

I 1980 kunne han returnere til sykehusstillingen. I 1984 pensjonerte han seg derfra og viet seg deretter fullt ut til sjelesorg og forkynnelse. I 1990 ble han bortført av myndighetene – det var en hemmelig arrestasjon, og ingen fikk vite hvor han var.

Etter dårlig behandling i myndighetenes hender døde han i 1992, 80 år gammel.

Han var den tredje arresterte biskop i området på kort tid som døde i fangenskap. De andre to var biskopene Paul Shi Chunjie (4. november 1991) og Peter Joseph Fan Xueyan (16. april 1992). Tre andre undergrunnsbiskoper var også blitt bortført/arrestert i samme del av provinsen Hebei: Peter Chen Jianzhang, Paul Liu Shuhe og Cosmas Shi Enxiang. To av dem var over 70 og syke.