Plommelavmøll

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Stenoptinea cyaneimarmorella»)
Plommelavmøll
Nomenklatur
Stenoptinea cyaneimarmorella
(Millière, 1854)
Populærnavn
plommelavmøll[1]
Klassifikasjon
RikeDyr
RekkeLeddyr
KlasseInsekter
OrdenSommerfugler
FamilieEkte møll
Miljøvern
Norsk rødliste:[2]
Regionalt utryddetRegionalt utryddet i vill tilstandKritisk truetSterkt truetSårbarNær truetLivskraftig

EN — Sterkt truet

Økologi
Habitat: hager og buskmark
Utbredelse: Europa og Midtøsten

Plommelavmøll, Stenoptinea cyaneimarmorella er en liten sommerfugl som hører til familien ekte møll (Tineidae). Denne arten finnes på tørre steder med busker, larvene lever trolig på lav som vokser på greinene. Larvene utvikler seg under og i barken av plommetrær. Det er sannsynlig at andre beslektede arter i rosefamilien også kan tjene som verts-trær.

Utseende[rediger | rediger kilde]

En liten (vingespenn 12-14 millimeter), spinkel, livlig brunspraglete møll. Antennene er trådformede og omtrent tre fjerdedeler så lange som forvingene. Hodet og forkroppen ner kledt med mørkbrune, hårlignende skjell. Forvingene er nokså smale, avrundede i spissen. Grunnfargen er brun, rundt midten av vingen er det fire runde, svarte flekker som avgrenser et avlangt trapes. Langs vingekanten nær spissen er det flere sølvfargede skråflekker. Bakvingen er mørkgrå, ganske smal og tilspisset, med lange, grå hårfrynser.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Denne uvanlige artene finnes helst på tørre, solrike steder der det vokser plommer (Prunus domestica), slåpetorn (Prunus spinosa) eller hassel (Corylus avellana). Larvene lever trolig på laver som vokser på trærnes greiner. De voksne sommerfuglene flyr om natten i juni-august.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Arten er utbredt i Europa, bortsett fra lengst i sørvest, og sørøstover til Libanon. I Norge er den funnet langs kysten fra Østfold til Vest-Agder, men den er sjelden.

Rødlistevurdering[rediger | rediger kilde]

Arten er kjent fra 9 lokaliteter langs Sørlandskysten og Oslofjorden. I Kristiansand synes arten å ha blitt vesentlig sjeldnere og er ikke registrert siden 2003, da den ble funnet på flere lokaliteter. Gamle frukthager er et habitat i tilbakegang. Arten er rødlistet i 2021 som sterkt truet EN.[2]

Systematisk inndeling[rediger | rediger kilde]

Treliste

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Artsdatabankens artsopplysninger». Artsdatabanken. 16. februar 2022. Besøkt 16. februar 2022. 
  2. ^ a b Elven H, Aarvik L og Berggren K (24. november 2021). «Sommerfugler. Vurdering av plommelavmøll Stenoptinea cyaneimarmorella som EN for Norge»Åpent tilgjengelig. Norsk rødliste for arter 2021. Artsdatabanken. Besøkt 28. mars 2023. 

Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]