Stenka Rasin

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Stenka Rasin
Fødtca. 1630[1][2][3]Rediger på Wikidata
Pugatsjovskaja (kildekvalitet: formodentlig)
Starotsjerkasskaja (kildekvalitet: formodentlig)
Død6. juni 1671[2]Rediger på Wikidata
Moskva
Beskjeftigelse
  • Rebel
  • motstandskjemper Rediger på Wikidata
SøskenFrol Timofejevitsj Razin
NasjonalitetTsar-Russland

Stenka Rasin Det kaspiske hav (Vasilij Surikov)

Stepan (Stenka) Timofejevitsj Razin (russisk: Степан (Стенька) Тимофеевич Разин; i Norge mest kjent som Stenka Rasin; født 1630, død 6. junijul./ 16. juni 1671greg. i Moskva) var en kosakkleder som ledet et opprør mot adelen og tsaren i det sørlige Russland.

Kosakkenes opprør 1670-71[rediger | rediger kilde]

Russlands lange krig mot Sverige og Polen på 1500- og 1600-tallet førte til tunge skattebyrder og tvangsrekrutteringer til den russiske hær. Derfor flyktet mange bønder sørover for å slutte seg til kosakkene.

Det var lett å rekruttere bønder som helt var uten rettigheter under livegenskapet med løfter om likestilling. I Astrakhan utropte man en kosakkrepublikk etter blodige strider. Opprørene fortsatte i over et år og den russiske hær ble nødt til å beseire kosakkene åtte ganger på slagmarken før urolighetene opphørte. Til slutt bidro kosakkenes interne stridigheter til deres nederlag. Stenka Razin og hans bror Frol ble tatt til fange i 1671. De ble grusomt torturert og ble til slutt hakket i biter på Den røde plass i Moskva.

Sang[rediger | rediger kilde]

Stenka Razin er helten i en populær russisk folkesang (tekstforfatteren er Dmitrij Sadovnikov (Дмитрий Николаевич Садовников), men melodien er tradisjonell), bedre kjent i Russland som «Volga, Volga mat' rodnaya» («Volga, Volga, fødelandets mor»). Sangen ble dramatisert i 1908 i den aller første russiske langfilmen, Ponisovaja Volnitsa, regissert av Vasilij Gonsjarov. Melodien har også blitt brukt til drikkeviser, bl.a. den studentikose «Upp på väggen går en gädda», fra Åbo Akademi.

Tom Springfield skrev en engelsk tekst til den og ga den tittelen «The Carnival is Over». Den ble en slager for den australske gruppen The Seekers i 1965, som avsluttet konsertene sine med den.

C.C. Bøyesen har skrevet en norsk tekst. På norsk bærer den tittelen «Hjemløs». Sangen ble spilt inn av Jan Høiland med Carsten Kloumans orkester 4. desember 1961. Arr.: C. Klouman. Den ble utgitt på singlen Columbia 45GN 1698.

Visa er også innspilt på norsk på albumet Frem fra Glemselen kap. 8 med Helge Borglund.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Gemeinsame Normdatei, GND-ID 118641883, besøkt 16. oktober 2015[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ a b Autorités BnF, data.bnf.fr, besøkt 10. oktober 2015[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ Nationalencyklopedin, oppført som Stenka Razin, NE.se-ID stenka-razin, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]