Stemshesten

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Atlanterhavsveien med fjellet Stemshesten i bakgrunnen
Storseisundet bru, med Stemshesten bak.

Stemshesten er et fjell innenfor Hustadvika i Romsdal i Møre og Romsdal fylke. Fjellet ligger nå i Hustadvika kommune, og dannet tidligere grense mellom kommunene Eide og Fræna. Fjellet er fra gammel tid sett på som et grensemerke mellom Romsdal og Nordmøre. Fjellet ligger ut mot havet, med et smalt parti synlig strandflatelandskap foran og det har derfor vært brukt som et landemerke for sjøfarende. Utenfor er det et grunt farvann med mange båer og skjær.

Sett fra havet, fra nord, er fjellet smalt og bratt. Sett fra øst, fra Atlanterhavsveien, ser man Stemshesten fra siden, som en lang buet rygg, med flere topper. Ryggen er ca. 6 km lang. Den nordligste toppen, med navnet Stemshesten, er. 532 meter over havet. Den høyeste toppen heter Melen og er 768 m. Mellom disse ligger Sjurvarden (667) og Skottenvarden (548).[1]

Fjellet kan langt på vei karakteriseres som en rauk som stikker opp fra strandflaten. På fjellets østside er botner med små innsjøer, Skavatnet og Skottenvatnet.

Ifølge Amund Helland er fjellet i sagaene kalt Stimr. Det nevnes ofte, bl.a. i fortellingene fra borgerkrigstiden i Norge. Stedsnavngranskere har antydet en mulig sammenheng mellom det latinske stimulus som betyr spiss kjepp eller stav, og skulle bety noe som stikker fram. [2]

Stemshesten er egentlig navn bare på toppen som hever seg ytterst på fjellkammen. [3] Også navnet Melen brukes om hele fjellpartiet.

Stemshesten er mye benyttet til korte fotturer, og det ligger en hytte nær toppen.

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]