Stemmestokk

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Det svarte punktet viser hvor stemmestokken kan plasseres i et strykeinstrument

Stemmestokk eller lydpinne i strykeinstrumenter er en trepinne av gran som er kilt inn mellom instrumentets lokk og bunn.

Stemmestokkens hovedoppgave er å overføre strengevibrasjonene fra lokket til bunnen og resonanskassen, men den hjelper også til å forhindre at instrumentet kollapser. Pinnen skal sitte på diskantsiden av stolen, og den eksakte plasseringen har betydning for klang og spillbarhet.[1] Stemmestokkens betydning for instrumentets egenart har gitt den tilnavnet «instrumentets sjel»,[2] og på henholdsvis italiensk og fransk kalles den anima og âme («sjel»).

For at lyden skal bære i store konsertsaler brukes det i moderne instrumenter bredere stemmestokker enn før. Også andre tilpasninger gjøres for å forbedre lydstyrke, sustain og presisjon. Uten slike tilpasninger ville selv gamle stradivarius-instrumenter ikke strekke til overfor dagens krav.[3]

Andre instrumenter[rediger | rediger kilde]

Enkelte klimpreinstrumenter har stemmestokk, eksempelvis er den i crwth direkte forbundet med stolen og trykker mot bunnen gjennom lydhullet på diskantsida.

Hos siter, piano/flygel og cembalo er stemmenaglene gjort fast i en treblokk som kalles «stemmestokk».

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ geigenbau.com Arkivert 6. mars 2016 hos Wayback Machine.: «Die Position des Stimmstockes ist für den Klang einer Geige, Bratsche, Cello und Bass ausgesprochen wichtig.»
  2. ^ geigenbau.com Arkivert 6. mars 2016 hos Wayback Machine.: «Der Stimmstock wird im italienischen "Anima", die "Seele" des Instrumentes genannt. Er hat großen Einfluß auf die Ansprache und den Klang.»
  3. ^ Otto Möckel, Fritz Winkel: Geigenbaukunst, Nikol, 2005, ISBN 3-937872-09-4

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

  • «Stimmstock», Curt Sachs: Real-Lexikon der Musikinstrumente. Berlin, 1913, s. 358