Steinerskolen (tidsskrift)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Steinerskolen er et norsk/dansk pedagogisk og kulturelt tidsskrift for steinerskolebevegelsen i Norge og Danmark. Tidsskriftet har sine røtter i et pedagogisk tidsskrift utgitt av det antroposofiske miljøet i Bergen fra 1938, Mennesket, og et tidsskrift utgitt ved steinerskolen i Oslo fra 1952, Ny skole.

Tidsskriftet i Bergen fikk i 1946 navnet Mennesket, pedagogisk kulturelt tidsskrift, og hadde lesere i hele Norden. Ernst Sørensen var den første redaktøren, og etter 11 år overtok Nils Gustav Hertzberg. Senere var Torger Holtsmark, Jon Moen, Jørgen Smit og Sissi Tynæs redaktører.

Tidsskriftet i Oslo var en viktig faktor i gjenoppbyggingen av steinerskolen i Oslo etter de vanskelige krigsårene. Den første redaktøren var Jens Bjørneboe, og tidsskriftet hadde som ambisjon å allmenngjøre og bringe skolens pedagogiske grunnlag inn i tiden. Da steinerskolen i Oslo flyttet til Hovseter i 1962 ble tidsskriftets navn endret til Steinerskolen, og i 1977 ble tidsskriftet Steinerskolen slått sammen med Mennesket. I 2002 ble Steinerskolen et nordisk tidsskrift som utgis av steinerskolebevegelsene i Norge og Danmark.

Norske redaktører etter Jens Bjørneboe har vært Dan Lindholm, Svein Bøhn, Arve Mathisen, Hans Tarjei Skaare, Eli Tronsmo og Ninon Onarheim. Danske redaktører, fra 2002, har vært Irmelin Stockmarr (2002–2006) og Birgitte Ravn Olesen (2006–2014) og Randi Pisani (2014 -).

Opplaget er på 8 300 og bladet utkommer hvert kvartal.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]