Stein (Hole)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Stein (Hole)
Stein gård, 2003.
LandNorge
StedHole
Kart
Kart
Stein
60°06′04″N 10°17′45″Ø

Stein i Hole
Stein, Halvdanshaugen, Steinsfjorden og Åsa i Ringerike

Stein er en gård i Hole kommune i Buskerud. Gården har gårdsnummeret 9. Navnet uttales tradisjonelt stejjn. Gården omfatter omtrent 1 000 dekar innmark og omtrent 4 000 dekar skog. Den tilhørte Mariakirken i Oslo1300-tallet. Ifølge kongesagaene ble det her reist en haug over Halvdan Svarte: Halvdanshaugen. På gården finnes også ruiner av en Olavskirke fra 1100-tallet, Stein kirkeruin. Kirken utgjorde i tidligere tider et eget kirkesogn og sorterte under Hole kirke. Det var også tilsatt egen prest ved kirken. Gårdsbygningen fra 1830-årene er fredet. Nå eier Henrik Hornemann gården.

Navn og beliggenhet[rediger | rediger kilde]

Stein[1] er en svært gammel gård i norsk sammenheng, men det er lite trolig at vi noen gang får rede på nøyaktig hvor gammel den er. Navn og beliggenhet kan imidlertid indikere[2] at den opprinnelig ble dannet i hundreårene før Kristi fødsel. Man antar at de første gårdene i dette området ble bosatt for omkring 2 000–3 000 år siden.

Gården har trolig fått navnet etter stedet der den ligger, på et lite berg i nær tilknytning til den fruktbare jorden rundt gården og Steinsfjorden, som nok er oppkalt etter gården og ikke omvendt, som er en arm av Tyrifjorden. Distriktet rundt gården er også lokalt kjent som Steinsfjerdingen, og den store sletten som strekker seg nord og vest for gården som Steinssletta.

Like sørvest for gårdstunet ligger en nord-sørgående bergrygg som rager omkring 50 m over Steinsfjorden og er kjent som Hesthagaberget lokalt. På det høyeste punktet av denne bergryggen finnes rester etter en bygdeborg. Borgmuren er utrast og overgrodd med vegetasjon. Den ble fredet 19. juli 1968. Slike bygdeborger, som vanligvis dateres til ca. 200–600 e. Kr., var naturligvis viktige for samfunnet rundt, og noen har indikert at borgen kan ha sammenheng med gårdsnavnet.

Referanser og noter[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Stein er et såkalt usammensatt naturnavn av en type som tilhører Norges eldste gårdsnavn.
  2. ^ Margit Harsson, «Stein – en storgård på Ringerike», s. 9, ISBN 82-995481-0-1

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]