Stegelneset kapell

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Stegelnes kapell»)
Stegelneset kapell
OmrådeVardø
BispedømmeNord-Hålogaland bispedømme
Byggeår1908
Arkitektur
ArkitektUkjent
TeknikkTømret
Kirkerommet
Plasser40
Beliggenhet
Kart
Vardø kapell
70°22′12″N 31°05′50″Ø

Stegelneset kapell, også kalt Vardø kapell, står ved kirkegården på Steglneset, omkring 200 meter sør for Vardøhus festning i Vardø by i Vardø kommune i Finnmark fylke, og er en tømret langkirke bygget i 1908[1].

I 1907–1908 ble det laget til en ny kirkegård i Vardø fordi det begynte å bli plassmangel på den gamle, og kapellet ble bygget i forbindelse med dette. Byggmester for kapellet var Lars Johnsen. Det finnes lite av skriftlige kilder om kapellet fra de første årene, men det ser ut til å ha blitt lite brukt. Ifølge muntlige kilder ønsket folk å ha gravferdene fra Vardø kirke, selv om det var den nye kirkegården som skulle brukes[1].

I motsetning til Vardø kirke ble ikke kapellet ødelagt under andre verdenskrigen. På 1990-tallet måtte det restaureres og det stod ferdig i 1997. I de seinere år har det blitt mer populært å bruke, og det blir nå holdt bryllup og barnedåper så vel som gravferdsgudstjenester i kapellet[1].

Stegelneskapellet i Vardø innvendig, med blyglassvinduene, døpefonten, prestens stol og alterringen (modifikasjon av gallerigelender) fra gamle Vardø kirke.
Vardø sett fra fastlandet. Kapellet og kirkegården ligger midt i bosetningen på fotografiet, mens Vardø kirke ligger nær høyre kant.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]