Stechkin APS

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Stechkin
Stechkin maskinpistol med kolbe
Basisdata
OpphavslandSovjetunionen
TypeMaskinpistol
Designer(e)Igor Stechkin (1948)
Produsent(er)Vytatsky Polyany Machine-Building Plant
Innført1951–1958 (APS)
Tekniske data
Kamring9×18mm Makarov, 9×19 mm
MekanismeGassforsinket
Vekt1.22
Lengde225
Pipelengde140 mm
Magasinkapasitet20
SiktemidlerKorn og skur
APS fra venstre side.
APS fra høyre side.

Stechkin eller APS (Автоматический Пистолет Стечкина, Avtomaticheskiy Pistolet Stechkina) er en sovjetisk maskinpistol kamret i 9×18 mm eller 9×19 mm utviklet av Igor Stechkin. Den ble satt i tjeneste i 1951 som selvforsvarsvåpen for roller hvor gevær ble regnet som unødvendig, som for mannskap for artilleri, bombekastere, stridsvogner og fly. APS avløste maskinpistoler som PPSh-41 og PPS-43 som ble erklært foreldet etter introduksjonen av AK47, og var i utstrakt bruk inntil den ble gradvis begynte å bli avløst av AKS-74U fra 1981. Våpenet har blitt brukt i en rekke kriger fra Vietnamkrigen til borgerkrigen i Syria og den russisk-ukrainske krigen.

APS har fått skryt for god kontrollerbarhet for størrelsen, men har høy vekt for pistol å være. Den har også blitt kritisert for høye produksjonskostnader, kompleks og tidkrevende produksjon og skjør kolbe.

APS har masseretardert glidestykke, omstiller, kryssmatet magasin og helmontert magasinutløser. Utseendet har mange likheter med Makarov-pistolen. Baksiktet er justerbart for avstandene 25, 50, 100 og 200 meter ved å rotere et ratt. Forsiktet kan justeres sideveis. Glidestykket er serratert på toppen for å redusere gjenskinn som kan forstyrre siktingen. Pipen er forkrommet, og fungerer som rekylfjærstang. Varsleren fungerer også som utstøter. Avtrekkerbøylen vippes ned ved adskillelse, og holdes på plass ved hjelp av en fjærbelastet stift. De serraerte grepsplatene er laget av treverk på tidlige modeller, deretter rødbruk bakelitt eller svart plast. Bryteren på glidestykket virker som kombinert sikring, nedspenner og omstiller. Avtrekkeren er en kombinert selvspenner- og enkeltspenneravtrekker.

Se også[rediger | rediger kilde]