Stavros Niarchos

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Stavros Niarchos
Født3. juli 1909
Athen
Død15. april 1996 (86 år)
Zürich
Ektefelle Athina Livanos (1971–1974), Eugenia Livanos (1947–1965)
Barn Spyros Niarchos, Elena Ford, Philip Niarchos
Utdannet ved Det nasjonale og Kapodistrias-universitet i Athen
Beskjeftigelse Skipsreder, gründer, kunstsamler
NasjonalitetHellas

Stavros Spyros Niarchos (gresk Σταύρος Νιάρχος – Stávros Niárkhos) født 3. juli 1909, død 16. april 1996) var en gresk storreder, noen ganger kjent som «Den gylne greker.»

Tidlig liv[rediger | rediger kilde]

Han var født i Athen, sønn av Spyros Niarchos. Hans foreldre emigrerte til USA og fikk amerikansk borgerskap. Foreldrene hadde en forretning i Buffalo, New York før de returnerte til Hellas, tre måneder før Stavros ble født. Stavros studerte jus ved universitetet i Athen, og begynte å arbeide i noen slektningers firma som drev med import. I forbindelse med disse forretninger ble han involvert i shipping og han overbeviste sine slektninger at det kunne være større profit å hente ved å selv eie skip i stedet for å chartre disse.

Shippingvirksomheten[rediger | rediger kilde]

Han var marineoffiser under andre verdenskrig, og på den tiden ble deler av flåten som han hadde bygget opp sammen med sin onkel tapt som følge av krigshandlinger. Han brukte forsikringspengene til å fornye flåten. Stavros Niarchos grunnla Niarchos Ltd., et internasjonalt shippingkonsern som på en tid opererte mer enn 80 tankskip på verdensbasis. I 1952, bugde han den første supertanker for olje. Hans rival rival, Aristoteles Onassis gjorde det samme. Under Suezkrisen som startet 1956 ble det stor etterspørsel etter supertankere. Forretningene blomstret og lhan ble snart milliardær.

Eketeskap og familieliv[rediger | rediger kilde]

Stavros Niarchos var gift seks ganger med fem forskjellige koner og fikk fem barn, første ekteskap ble inngått i 1930, og siste i 1971 da han var 62 år gammel.[trenger referanse]

Senere karriere[rediger | rediger kilde]

Etter oljekrisen i 1973 solgte Nicharos seg ut av noen av sine selskaper og iversterte i handel med diamanter På 1980-tallet styrte han sin internasjonale handel fra Genève. «Den gyldne greker», som hans landsmenn likte å kalle ham, trakk seg tilbake fra sine forretninger på 1990-tallet og oppholdt seg mest i sin residens i St. Moritz, hvor han dyrket sin favititthobby, skisport.

I 1956 fikk Niarchos hånd om en betydningsfull kunstsamling av kunstneren Edward G. Robinson Hans kunstsamling ble etterhvert en av tidenes mest betyningsfulle med malerier av mer enn hundre Impressionister og post-Impressionistiske malerier. I 1989, kjøpte han Picassos sevportret «Yo Picasso» for 79,3 millioner dollar[1] at han tilførte sin samling arbeider av Van Gogh, Goya, El Greco, and Rubens.

Interesse for rasehester og hesteveddeløp[rediger | rediger kilde]

Tidlig på 1970-tallet begynte Stavros Niarchos å investere i fullblodshester ved å kjøpe seg inn i stutterier i Frankrike og England og senere i USA med suksessrike veddeløpshester som deltok i konkurranser i Frankrike og England. Han kjøpte opp stutteriet «Haras de Fresnay-le-Buffard» i Neuvy-au-Houlme i Frankrike og «Oak Tree Farm» i Lexington, Kentucky hvor han i 1984 fikk avlet frem den vellykkede Miesqu .[trenger referanse] Niarchos var den ledende hesteeier i Frankrike to ganger, i (1983, 1984) og toppet oppdretterlisten tre ganger, i (1989, 1993, 1994).

Efter hans død i 1996, var det hans datter, Maria Niarchos-Gouazé som overtok ansvaret for forretningene med veddeløpshester. Hun fortsatte å bygge opp farens suksess og i 2004 vant hennes hest «Bago» Frankrikes viktigste veddeløp, Prix de l'Arc de Triomphe.

Stavros Niarchos døde i 1996, i Zürich. Han er gravlagt på familiens gravsted i Lausanne.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]