Hopp til innhold

Stavanger2018

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Tungenes Havn, 2007

Stavanger2018 er et avsluttet kunstprosjekt som med utgangspunkt i Stavanger2008 diskuterte bruk av kultur og samtidskunst i regionen.

Stavanger2018 ble lansert torsdag 15. september 2005 av kunstner Trond Hugo Haugen i forbindelse med fristen til å foreslå prosjektforslag til Stavanger2008, da Stavanger/Sandnes-regionen skulle være europeisk kulturhovedstad. Lanseringen bestod av en kopi av den offisielle nettsiden til Stavanger2008, hvor kun navnet var endret.

Utgangspunktet for Stavanger2018 den første tiden var å presentere ulike idéer og tiltak for å bedre billedkunstnernes produksjonsvilkår på Nord-Jæren. Etter hvert vokste initiativet ut av billedkunstsegmentet og satte søkelyset på hele kulturfeltet.

Prosjektet har inneholdt flere faser, hvor den mest kjente skapte et nytt uttrykk i regionen: KA DÅ ITTEPÅ. Ordene har blant annet preget omslaget til Johan Harstad sin bok Darlah. Prosjektet har siden oppstart i 2005 generert over 150 presseoppslag, også i nasjonal og internasjonal presse, og faglitteratur.

Stavanger2018 avsluttet sin operative virksomhet i september 2011 [1].

Organisasjon

[rediger | rediger kilde]

Stavanger2018 ble drevet av kunstner Trond Hugo Haugen på fritt grunnlag og har aldri vært et prosjekt inn under Stavanger2008-administrasjonen, Stavanger kommune eller andre. Det ble aldri sendt noen prosjektsøknad ved lansering, kun et informasjonsskriv om initiativet.

Prosjektet har mottatt mindre økonomisk støtte til enkeltstående prosjekter fra Bildende Kunstneres Hjelpefond og Stavanger kommune, samt Rogaland kunstsenter, TOU SCENE og Bildende Kunstneres Forening Rogaland og Norske Kunsthåndverkere, Avdeling Vestlandet.

Prosjekter

[rediger | rediger kilde]
Fasade, Rogaland kunstsenter, 2007
Utdeling av borgerbevis, 2009

En rekke underprosjekter har blitt arrangert før, i og rundt, og etter 2008. Noen av de større, med utvalgte eksempler:

Etterbruk

[rediger | rediger kilde]

Ett to måneders program arrangert fra 1. august – 29. september 2007 med fokus på etterbruk og årene etterpå: blogg, kulturdebatt, sofasamtaler, fest, møter, foredrag og presentasjoner. Programmet var første del i kampanjen KA DÅ ITTEPÅ som fikk mye presseoppslag og formet et nytt regionalt uttrykk.

Aktiviteter

[rediger | rediger kilde]

Initiativtaker Trond Hugo Haugen blogget fast flere ganger i måneden om Stavanger2008, kulturhovedstadsåret og virket som kunstner i Stavanger Aftenblad fra 30. september 2007 til 27. februar 2009.

En markering av at kulturhovedstadsåret 2008 var avsluttet. Arrangert på TOU SCENE 31. januar 2009. Utdeling av borgerbevis til blant annet ordfører Leif Johan Sevland og direktør Jostein Soland, debatt, prosjektpresentasjoner og mer.

Stavanger2018s nettsted ble etablert i 2005.

Referanser

[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]
Autoritetsdata