Stattholdergården

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra Statholdergaarden)
Jump to navigation Jump to search

Koordinater: 59°54′34,132″N 10°44′35,768″Ø

Stattholdergården
Statholdergaarden.jpg
Stattholdergården ligger på hjørnet av Rådhusgata og Kirkegata
Generelt
Navn:  Stattholdergården
Etablert:  1994; 24 år siden (1994)
Rangering:  Michelinguiden: Etoile Michelin-1.svg
Sted:  Kvadraturen

Stattholdergården, eller Grünergården, ligger i Rådhusgata 11 i Kvadraturen i Oslo og er en fredet bygård fra 1640-årene. Den ble reist av myntmester Peter Grüner, hvis navn er skrevet med ankerjern av smijern på fasaden.

Stattholder Ulrik Fredrik Gyldenløve bodde i huset på slutten av 1600-tallet, derav navnet på restauranten som også er blitt gårdens kallenavn. Opprinnelig hadde huset sadeltak med høye gavler, dette ble erstattet med mansardtak i 1912. Gården er en av de få i byen som fremdeles har karnapp ute på fortauet, et utbygg som svært mange gårder fikk, før de ble forbudt i 1645.

De vakre stukkaturhimlingene ble laget på 1700-tallet. Cleopatrarommets himling i barokk- eller rokokkostil forestiller Cleopatras dramatiske død, idet hun lar seg bite i brystet av en giftslange.

Opp gjennom årene har flere restauranter hatt tilhold i gården; i 1914 åpnet skøyteløperen Axel Paulsen Cafe Anglais i første etasje. Siden 1994 har kjøkkensjef Bent Stiansen drevet restauranten Statholdergaarden her og serverer gourmetmat. Restauranten fikk én stjerne i Michelinguiden i 1998.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]