Stanley Savige

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Stanley Savige
Savige.jpg
Født26. juni 1890
Morwell
Død15. mai 1954 (63 år)
Kew
Beskjeftigelse Offiser
Nasjonalitet Australia
Utmerkelse Military Cross, følgesvenn av Order of the Bath, kommandørridder av Order of the British Empire, Distinguished Service Order
KallenavnStan
TroskapAustralia
VåpenartAustralian Army
Tjenestetid1915 – 1946
Militær gradGeneralløytnant
KommandoerUrmia Force
37th Infantry Battalion
24th Infantry Battalion
10th Infantry Brigade
17th Infantry Brigade
3rd Division
I Corps
II Corps
New Guinea Force
Deltok iFørste verdenskrig:

Andre verdenskrig:


Generalmajor Iven Mackay og hans øvre offiserer. Brigadier Savige i midten av bakre rad.

Stanley George Savige (født 26. juni 1890 i Morwell i Victoria i Australia, død 15. mai 1954 i Victoria) var en australsk soldat og offiser som tjenestegjorde både under den første verdenskrig og den andre verdenskrig.

Tidlig liv[rediger | rediger kilde]

Stanley Savige ble i juni 1890 som den eldste av åtte barn til Samuel Savige, en slakter, og hans kone Ann Nora (født Walmsley). Hans bestefar, John Savige, hadde kommet til Australia som en nybygger i 1852 fra Towcester, Northampton, England. I 1856, i Bendigo, giftet han seg med Emma Russell, som opprinnelig kom fra Wales. Etter å ha lett etter gull i Australia i mange år begynte han med gårdsdrift i delstaten Victoria der Stanley ble født i 1890. Stanley Savige var broren til den australske offiseren John Russell Savige som satt i krigsfangenskap under den andre verdenskrig.

Første verdenskrig[rediger | rediger kilde]

Savige vervet seg til First Australian Imperial Force i 1915, og han tjenestegjorde under det allierte felttoget på Gallipoli-halvøya som er en del av Tyrkia. Senere ble han overført til vestfronten, der Savige to ganger ble anbefalt til å få medaljen Military Cross for hans mot og tapperhet under krigshandlingene. Stanley Savige ble forfremmet til korporal den 30. april 1915 og sersjant 8. mai samme året. Han ble utnevnt til adjutant den 3. februar 1917.

I november 1918 ble han evakuert til et sykehus i Bombay etter å ha blitt smittet av malaria. Han returnerte til Australia i januar 1919. Savige giftet seg med Lilian Stockton, den 28. juni 1919 i South Yarra Baptist Church. De fikk en datter, Gwendolyn, sammen. Savige overtok også foreldreansvaret for hans to nevøer, Stanley James og William, etter at hans søster Hilda døde i 1924. I mellomkrigstiden skrev han en bok, Stalky's Forlorn Hope, om hans opplevelser blant annet i Persia og Irak under den første verdenskrigen. Han spilte også en nøkkelrolle i etableringen av Legacy Australia som var et fond for enker etter soldater og offiserer som hadde mistet livet under den første verdenskrig. Savige ble dekorert med Distinguished Service Order for sin innsats under første verdenskrig.

Andre verdenskrig[rediger | rediger kilde]

Savige ble beskrevet som «en av de mest kontroversielle australske soldatene» fra den andre verdenskrig, der han blant annet ledet en brigade under kampene i Nord-Afrika. Savige deltok blant annet under slaget om Hellas og under kampene i Syria og Libanon. Han var tilbake i Australia igjen etter slaget om Hellas, men senere ledet han en divisjon under krigshandlingene Salamaua-Lae. Han steg etter hvert i gradene frem til han ble utnevnt til løytnant-general i den australske hæren, og ledet sitt eget korps i Bougainville-kampanjen.

Øverste ledelse ved Bougainville. Savige til høyre.

Kort tid etter utbruddet av den andre verdenskrig i september 1939, kunngjorde daværende statsminister Robert Menzies hans beslutning om å danne en 2. australske imperiestyrke. En grundig medisinsk undersøkelse erklærte i august 1941 at Savige var fullstendig utmattet. Hans kommanderende offiser besluttet derfor å sende Savige tilbake til Australia sammen med brigader J. J. Murray der de skulle drive en vervekampanje. Savige ble utnevnt til companion av Order of the Bath for sin militære innsats i Midtøsten under andre verdenskrig. Savige ble utnevnt til kommandørridder (KBE) av Order of the British Empire den 8. juni 1950, for sine handlinger under den andre verdenskrigen.

Savige døde i sitt eget hjem i Kew i Victoria, den 15. mai 1954, i en alder av 64 år. Han ble gitt en statsbegravelse med fulle militære æresbevisninger ved St. Paul's Cathedral i Melbourne. En folkemengde på cirka 3000 sørgende fulgte med da Savige ble stedt til den siste hvile i Kew Cemetery. Han etterlot sin datter Gwendolyn Lesley Savige og hans nevø Stanley Savige. Hans militære papirer ble donert til Australian War Memorial, hvor de fremdeles befinner seg.

Referanser[rediger | rediger kilde]


Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]