Stanislaus av Kraków

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Stanislaus av Kraków
Erkebiskop
Født26. juli ca. 1030
Szczepanów ved Kraków, Polen
Død11. april 1079
Kraków, Polen
BeskjeftigelseKatolsk prest, katolsk biskop Rediger på Wikidata
Embete
  • Bishop of Krakow (1072–) Rediger på Wikidata
NasjonalitetPolen
GravlagtWawel-katedralen (kirkeskip)
Saligkåret-
Helligkåret1253
Anerkjent avDen katolske kirke
Festdag11. april
Se ogsåEkstern biografi
VernehelgenFor Polen, byen og erke­bispe­døm­met Kraków
I kunstenBiskoppelige ver­dig­hets­tegn, sverd, den gjen­opp­ståtte Piotr
Våpenskjold
Stanislaus av Krakóws våpenskjold

Den hellige Stanislaws død (Jan Matejko)

Stanislaus av Kraków, også Stanisław (født 26. juli omkring 1030 i Szczepanów ved Kraków, død 11. april 1079 i Kraków) var biskop av Kraków i Polen, og gjelder som Polens nasjonalhelgen.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Han stammet fra en polsk adelsfamilie. Da hans foreldre, Belislaus og Bogna, døde, delte han ut sn arvedel til de fattige. Stanislaus og studerte i Gniezno og Paris.

Prest[rediger | rediger kilde]

Etter hjemkomsten til Polen ble han presteviet biskopen av Kraków.

Biskop av Kraków[rediger | rediger kilde]

I 1072 ble han selv biskop av Kraków.

Kongen av Polen, Bolesław II, var i utgangspunktet en from mann som grunnla flere benediktinerklostre. Hans fremgang i krig gjorde ham imidlertid overmodig; han var ofte utro mot sin kone Wyszesława og holdt drikkegilder. Stanislaus oppfordret Bolesław til å stoppe sitt utsvevende liv.

Da Bolesław fikk bortført kona til en høy adelsmann, truet Stanislaus med ekskommunikasjon. Kongen svarte med å stille biskop Stanislaus for retten for oppdiktede økonomiske forbrytelser, og dommerne turte ikke gjøre annet enn å erklære biskopen skyldig.

Biskop Stanislaus ekskommuniserte kobg Bolesław, men Bolesław fortsatte å delta på messen og motta nattverd. Stanislaus oppfordret da alle bispedømmets prester til å avbryte messen dersom kongen skulle møte frem i kirken.

Kong Bolesław ble da rasende og beordret noen av soldatene sine til å drepe biskopen. Soldatene nektet å drepe biskopen under messen; kong Bolesław løp deretter selv inn i St. Michaels kirke på Skałka-høyden og stakk biskop Stanislaus i hjel med sitt sverd. Dette skjedde ved alteret i Krakóws Michaelskirke den 11. april 1079.

Likdelene ble strødd ut på bakken. På grunn av denne ugjerningen kom det til folkeoppstand, og Bolesław flyktet til Ungarn, [1] senere til Ossiach, der han døde og ble begravet i stiftskirken.

Ettermæle[rediger | rediger kilde]

Stanislaus ble kanonisert i 1253 av pave Innocens IV, og er den første polske helgen som offisielt ble anerkjent som martyr. Hans minnedag er 11. april.

Johannes Paul II ønsket å ta navnet Stanislaus som pave, men gav etter for romernes krav om at han skulle ta samme navn som forgjengeren.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ j Eduard Mühle: Die Piasten. Polen im Mittelalter. Verlag C. H. Beck oHG, München 2011, ISBN 9783406611377

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]