Stanisław Kazimierz Nagy

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Stanisław Kazimierz Nagy
Nagy Stanisław.JPG
Født30. september 1921[1]Rediger på Wikidata
Bieruń StaryRediger på Wikidata
Død5. juni 2013[2][1]Rediger på Wikidata (91 år)
KrakówRediger på Wikidata
Utdannet ved Theology faculty of the Jagiellonian UniversityRediger på Wikidata
Beskjeftigelse Universitetslærer, katolsk prest (1945–)[3]Rediger på Wikidata
Nasjonalitet PolenRediger på Wikidata
Medlem av Den internasjonale teologkommisjonenRediger på Wikidata
Utmerkelser Kommandørkors med stjerne av Ordenen Polonia RestitutaRediger på Wikidata

Stanisław Kazimierz Nagy

Stanisław Kazimierz Nagy (født 30. september 1921 i Bieruń Stary, Katowice, Polen, død 5. juni 2013[4] i Kraków) var en av Den katolske kirkes kardinaler.

Han kommer fra en arbeiderfamilie fra Øvre Schlesien, og trådte i 1937 inn i kongregasjonen Prestene av Det hellige hjerte i Zgromadzenia. Han avla der sine evige løfter i september 1941.

Nagy ble presteviet i juli 1945 i Kraków, og studerte deretter ved Det jagiellonske universitet i samme by til 1948, og så ved Johannes Paul II katolske universitet i Lublin hvor han tok en doktorgrad i teologi i 1952. Hans spesialfelt er moralteologi og økumenikk.

Han arbeidet ved universitetet i Lublin samtidig som Karol Wojtyła underviste i moralteologi der, og han ble slik kjent med den fremtidige pave Johannes Paul II. I 1968 ble Nagy habilitert professor, i 1979 ekstraordinær professor og i 1985 ordinær professor. Han har også hatt en rekke andre akademiske stillinger.

Ved konsistoriet oktober 2003 ble han kreert til kardinal av pave Johannes Paul II. Han var ved annonseringen av dette ikke bispeviet, og 7. oktober 2003 ble han utnevnt til titularerkebiskop av Hólar, den samme tittel som biskop Gerhard Schwenzer hadde før han ble biskop av Oslo. Ordinasjonen fant sted seks dager senere. Han hadde allerede fylt åtti år da han ble kreert til kardinal. Nagy tilhører gruppen av eldre teologer som er utnevnt til kardinaler som en gunstbevisning, uten av de deltar aktivt i Den romerske kurie eller har stemmerett ved pavevalg.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]