Hopp til innhold

Standard & Poor’s

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Standard & Poor’s
Selskapets hovedkontor i 55 Water Street i New York City (2008)
Org.formBørsnotert selskap
BransjeFinansielle tjenester
Etablert1941
Eier(e)S&P Global
MorselskapS&P Global
DatterselskapS&P Capital IQ
S&P Global Ratings Japan
S&P Global SF Japan
Hovedkontor55 Water Street
New York (USA)
Grunnlegger(e)Henry Varnum Poor, Henry William Poor
Omsetning5 661 000 001 USD (2016)
Nettstedwww.spglobal.com (en)
Eksempel på S&P-ratinger, fra 2018
AAA AA A BBB BB B CCC CC/D

Standard & Poor's (S&P) er et amerikansk kredittvurderingsbyrå. Det er en divisjon i McGraw-Hill som publiserer finansiell forskning og analyse av aksjer og obligasjoner. De vurderer også kredittverdigheten til lånetakere (utstedere) av obligasjoner ved bruk av en standardisert vurderingsskala. Selskapet er blant de tre største på sitt område, sammen med Moody's og Fitch Ratings.

Ratingene til S&P kategoriseres fra AAA som beste score, til C som dårligste score. I 2011 falt Hellas ned på score CC, det laveste nivået. Land med score "R" er underlagt administrative oppfølging og faller i praksis under "C"-nivået. Den 6.august 2011 ble USA nedgradert fra AAA til AA+, mens Kina på samme tidspunkt har scoren AA-.

Score hos kredittratingbyråer er utslagsgivende for markedets vurdering av sannsynligheten for at et land (eller et selskap) kan innfri de forpliktelser som er inngått overfor kreditorer og investorer. Land og store selskaper som utsteder f.eks obligasjoner, vil få redusert score dersom byrået anser det som sannsynlig at landet eller selskapet i framtiden vil være mindre i stand til å innfri forpliktelsene i form av renteutbetaling eller innfrielse av obligasjonene. Markedet vil reagere på en slik nedvurdering ved å sette opp rentene landet eller selskapetmå betale for lån (eksempelvis obligasjonslån).

Standard & Poor's er også kjent for flere viktige aksjeindekser:

Selskapets historie

[rediger | rediger kilde]

I 1860 utga Henry Varnum Poor History of Railroads and Canals in the United States.[1] I boken ble det sammenstilt forretningsinformasjon om jernbaneselskapene. Henry Varnum grunnla senere fselslappet H.V. and H.W. Poor Co. sammen med sønnen Henry William. Det utga nye opplag av boken.

I 1906 grunnla Luther Lee Blake Standard Statistics Bureau. Selskapet skulle formidle finansinformasjon om selskaper utenfor jernbanebransjen. I 1941 ble de to selskaper slått sammen til Standard & Poor's Corp. Selskapet har sinen 1966 inngått i selskapsgruppen McGraw-Hill.

Referanser

[rediger | rediger kilde]
  1. ^ «History of Railroads and Canals in the United States». Library of Congress Catalog Record. Library of Congress. 

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]