Stamford Hill

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Stamford Hill
Stamford Hill
LandStorbritannia Storbritannia
Konst. landEngland England
Distrikt:Hackney
Admin. grevskap:Stor-London
Seremon. grevskap:Stor-London
StatusSted i Indre London
Postkode:N15, N16

Stamford Hill er et sted i den nordlige delen av Hackney i London. Området har en av de største grupper av hasidiske jøder i Europa.

Historie[rediger | rediger kilde]

Stamford Hill ligger over Stoke Newington, der den romerske veien Ermine Street krysser veien fra Clopton til Hackney. Utviklingen av området begynte rundt år 1800, og i løpet av det neste århundret ble det reist mange eksklusive boliger der. London Road ble et viktig kommersielt senter for den voksende befolkningen. Det ble opprettet togforbindelse, og omkring 1880 ble det også laget forbindelse mellom trikkene fra Nord-London og Hackney-trikkene, slik at Stamford Hill ble et viktig knutepunkt.

Området fikk mange prominente jødiske innbyggere. Ettersom bebyggelsen spredde seg flyttet de fleste av de kjente familiene, som Montefiorefamilien, vekk fra området. Dissenteren, filantropen, abolisjonisten og parlamentsmedlemmet Samuel Morley flyttet til Stamford Hill omkring 1860.

Fra 1880-årene kom en ny gruppe jøder til området, på flukt fra fattigdommen på Londons østkant. I 1915 ble New Synagogue flyttet dit for å betjene den voksende jødiske gruppen. I 1926 ble Union of Orthodox Hebrew Congregations opprettet i området, og dette ble etterhvert en magnet for ortodokse jøder som flyktet fra stalinisme og nazisme. Tilflyttingen fra andre deler av London holdt seg også, og etter andre verdenskrig bosatte mange av de som hadde mistet sine hjem i andre bydeler i nye boliger der. Blant kjente hasidiske ledere i Stamford Hill finner man Shotzer Rebbe og rabbi Chanoch Dov Padwa som bodde der fra 1955 og var Union of Orthodox Hebrew Congregations' åndelige leder inntil sin død i 2000.

Det moderne Stamford Hill[rediger | rediger kilde]

Området er et senter for hasidisk jødedom, og har derfor blitt kalt a square mile of piety, «en kvadratmile med gudsfrykt». Jødiske menn i tradisjonelle klær er svært synlige. Båndene til slekters opprinnelsesland, særlig i Øst-Europa, har blitt bevart av mange både i klesvalg og form for gudsdyrkelse. Det er også mange som har sterke bånd til jødiske samfunn i andre land. Den største menigheten er Satmar, som har fem synagoger og flere tilknyttede menigheter. Den nest største er Belz, som har to eller tre synagoger. Totalt er det antatt at det er over femti synagoger i området, som også trekker til seg troende fra Stoke Newington, Upper Clapton og Tottenham.

Området har en sabbatsherold, som ved inngangen til sabbaten og høytider spiller jødisk musikk, en lokal versjon av sabbatssirenen som brukes i israelske byer. Det er også en egen redningstjeneste, Hatzola (hebraisk for «redning»), som drives av frivillige.

På grunn av spesielle matregler er det et stort antall butikker som selger koshermat.

Hasidiske familier har gjennomsnittlig 5,9 barn, hvilket er omkring to og en halv gang landsgjennomsnittet. Dette har ført til at mange familier i området lever i overfylte leiligheter. Bydelsforvaltningen benytter seg av nasjonale retningslinjer for byplanlegging, hvilket legger begrensninger på bygging av flere boliger. Dette har ført til konflikt mellom forvaltningen og det jødiske samfunnet representert ved Union of Orthodox Hebrew Congregations.

En løsning som har blitt foreslått er å opprette et nytt ortodokst jødisk samfunn med omkring 300 hjem i Milton Keynes. Mange ønsker ikke å forlate Stamford Hill, blant annet fordi man der finner alt man trenger for å kunne leve i tråd med hasidiske regler, men samtidig er det klart at det er svært stort press på området.