Stageira

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Rester av bymurene fra antikkens Stageira

Stageira eller Stagira (gresk: 'Στάγειρα Stágeira; opprinnelig Στάγειρος Stágeiros) var en by antikkens Hellas. Den lå på østkysten av halvøya Khalkidiki. Den er hovedsakelig kjent for at filosofen Aristoteles ble født der. Byen ligger omtrent åtte kilometer nord-nordøst for dagens landsby Stagira, nær landsbyen Olympiada.

Stageira ble grunnlagt i 655 f.Kr. av joniske bosettere fra Andros,[1] og siden utvidet av en koloni fra Khalkis.[2]

Xerxes I av Persia okkuperte den i 480 f.Kr. Byen gikk senere inn i det athenske sjøforbundet, ledet av Athen, men gikk ut i 424 f.Kr. Som et resultat beleiret den athenske demagogen og strategos Kleon byen i 422 f.Kr. Imidlertid var han en dårlig strateg og utførte beleiringen lite effektivt; såpass dårlig at han ble hånet av komedieforfatteren Aristofanes i stykket Ridderne.[3] Kleon døde det samme året som beleiringen i slaget ved Amfipolis. Senere, under peloponneskrigen gikk Stageira inn i krigen på Spartas side mot Athen.[1]

I 348 f.Kr. ble Stageira angrepet av Filip II av Makedonia som deretter ødela byen.[1] Til gjengjeld for at Aristoteles ga undervisning til hans sønn Aleksander i Pella, lot Filip byen bli gjenoppbygd og la beboerne bosette seg der på nytt. De hadde da vært gjort til slaver. Mange nye strukturer ble bygd på denne tiden, blant annet en akvedukt, to helligdommer for Demeter og mange hus. Innbyggerne startet senere en festival til ære for Aleksander i takknemlighet.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]