St Cuthberts evangelium

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Begynnelsen av teksten

St Cuthberts evangelium, også kjent som Stonyhurst evangeliet eller St Cuthbert Johannesevangelium er en innbundet evangeliebok som inneholder Johannesevangeliet fra slutten på 600-tallet e.kr, skrevet på latin. Den ble plassert i graven til St. Cuthbert av Lindisfarne, Nordøst i England, sannsynligvis noen få år etter hans død i 687. Denne pent dekorert skinninnbinding er den tidligste kjente vestlige bokbinding som har overlevd, og både de 94 vellum-arkene og bokinnbindingen er fremdeles i fremragende stand med tanke på bokens alder. Selv om man lenge antok at dette var Cuthbert personlige utgave av evangeliet, som det finnes tidlige referanser til, og den ble regnest som en av relikvie av den hellige Cuthbert, er boken nå antatt å stamme fra kort tid etter Cuthbert død. Det var nok en gave fra Monkwearmouth-Jarrow klosteret, hvor det ble skrevet, og ment for å bli plassert i St Cuthbert kiste da hans levninger ble plassert bak alteret på Lindisfarne i 698.

Det er antatt at den forble i kisten gjennom dens lange reise etter 875, da den ble flyttet fra Lindisfarne i frykt for vikinginvasjonene, og endte opp i Durhamkatedralen. Boken ble funnet inne i kisten og fjernet i 1104 da relikviene av Cuthbert ble flyttet innenfor katedralen. Den ble utstilt der sammen med andre relikvier, og viktige besøkende skal ha fått lov til å bære boken i en skinnpose rundt halsen. Det antas at evangeliet etter oppløsningen av klostrene i England av Henrik den VIII mellom 1536 og 1541 gikk over til private samlere. Det ble til slutt gitt til Stonyhurst College, jesuittenes skole i Lancashire.

Fra 1979 var det på et langsiktig lån fra den britiske jesuittprovinsen til British Library, katalogisert som lån 74. Den 14. juli 2011 lansert British Library en innsamlingsaksjon for å kjøpe boken for £ 9 millioner (US $ 14.3M), og den 17. april 2012 annonserte man at kjøpet hadde blitt gjennomført, og boken nå er British Library Additional MS 89000.[1] Det britiske nasjonalbiblioteket planlegger å vise evangeliet i både i London og Durham, over like lang tid på begge steder. De beskrev dette manuskriptet som den «tidligste bevarte og intakt europeiske bok og en av verdens mest betydningsfulle bøker».[2]

Med en sidestørrelse på bare 138 ganger 92 millimeter er St Cuthberts evangelium en av de minste overlevende angelsaksiske manuskripter. Den hovedsakelig udekorerte teksten er Johannesevangeliet på latin, skrevet på en måte som har blitt ansett som en modell for elegant enkelhet.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ "St Cuthbert Gospel Saved for the Nation" på engelsk
  2. ^ British Library press release Arkivert 20. januar 2012 hos Wayback Machine., "British Library announces £9m campaign to acquire the St Cuthbert Gospel – the earliest intact European book", 13 July 2011, with good photos of the cover, and a video. Accessed 8 March 2012 på engelsk