St. Just

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Markedsplassen
St Just Cornwall

I St Just (uttale: Lannust)[1]) er en by og et sogn i Penwith-distriktet i Cornwall, England. Soknet omfatter byen St Just og de nærliggende bosetninger Trewellard, Pendeen og Kelynack. Det er avgrenset av menighetene i Morvah i nordøst, Sancreed og Madron øst, St. Buryan og Sennen i sør og mot havet i vest. Sognet omfatter 3 075 ha land. Byen St. Just er den vestligste byen på fastlandet i Storbritannia og ligger om lag13 km vest for Penzance. St Just kommune hadde en befolkning på 4 637 ved folke-og boligtellingen 2011).[2]

St Just ligger i Cornwall. Det er klassifisert som et «Area with Outstanding Natural Beauty» (AONB). Nesten en tredjedel av Cornwall har AONB-status, med samme status og beskyttelse som en nasjonalpark. St. Just er en av bare to byer som er inkludert i Cornwall's AONB-liste.

Historie[rediger | rediger kilde]

Identiteten til Helgenen Saint Just, er ikke kjent.[3] Cornwall's lange motstand mot påbud fra Canterbury og Paven i Roma gjør det mest sannsynlig at helgenen var, som noen kilder hevder Justus av Canterbury. En annen mulighet er en Helgen fra det 6. eller 7. århundre, Saint Iestyn, som sies å være sønn av en hersker av Dumnonia, William av Worcester som hersket på 1470-tallet. Det er funnet bentester i kirken som antas å stamme fra Justus.[4] Blant de forhistoriske antikviteter i nærheten er Ballowall Barrow er en innelukket grav.

St. Just er et av de gamle gruveområdene i Cornwall og rester av gammel før-industriell og mer moderne gruvedrift har hatt en betydelig innvirkning på det nærliggende landskapet.

Kirker og skoler[rediger | rediger kilde]

I St Just Methodist Free Church

Soknekirken i St Just er en kirke fra 1500-tallet. I 1336 ble kirken bygd og innviet av John Grandisson, biskop av Exeter, men bare koret av denne kirken har overlevd og kirkeskipet og søylene er fra det 15. århundre.[4] Det er to metodist-kirker.

I St. Just ligger Cape Cornwall skole som også er skole for nabodistriktene Sennen, Sancreed, Pendeen, St. Buryan .

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ (PDF) https://web.archive.org/web/20140729194902/http://www.magakernow.org.uk/pdf/placename_masterlist.pdf. Arkivert fra originalen (PDF) 29. juli 2014. 
  2. ^ «Arkivert kopi». Arkivert fra originalen 24. september 2015. Besøkt 13. februar 2015.  Parameteren |archiv-url= støttes ikke av malen. Mente du |archive-url=?) (hjelp); Parameteren |offline= støttes ikke av malen. Mente du |url-status=?) (hjelp); Parameteren |archiv-datum= støttes ikke av malen. Mente du |archive-date=?) (hjelp)
  3. ^ Watts, Victor. The Cambridge Dictionary of English Place-names (1st paperback utg.). Cambridge University Press. s. 520. ISBN 978-0-521-16855-7. 
  4. ^ a b Cornish Church Guide (1925) Truro: Blackford; p. 114