Sankt Johannes kirke

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «St. Johannes kirke»)
Sankt Johannes kirke
OmrådeStavanger
BispedømmeStavanger
ProstiStavanger domprosti
FellesrådStavanger kirkelige fellesråd
SognSt. Johannes
Byggeår1909
KirkegårdNei
Arkitektur
ArkitektHans Jacob Sparre
TeknikkMur
ByggematerialeTeglstein
SkipTreskipet
Kirkerommet
Plasser700
Beliggenhet
Kart
Sankt Johannes kirke i Stavanger
58°58′07″N 5°44′57″Ø

Sankt Johannes kirke er en kirke på Storhaug i Stavanger fra 1909. Det var Hans Jacob Sparre fra Kristiania (Oslo) som var arkitekt. Det var egentlig Hofflund & Kielland sitt utkast til kirke som vant en arkitektkonkurranse om kirkebygget, men det utkastet ble forkastet da det ble ansett for dyrt å bygge det.

Kirken bygget i pusset tegl, med utstrakt bruk av huggen granitt som artikulerende element – i sokkel, i dør- og vindusinnfatninger og som hjørnekvadre. Kirken er en langkirke, og bygningskroppen avsluttes av et kraftig og bredt tårn. Kirken har et nyromansk stiluttrykk med form- og flatebehandling preget av jugendstil. Altertavlen ble utført av Valentin Kielland.

Over 10 000 mennesker var møtt opp til grunnsteinsnedleggelsen 8. november 1907. To år senere var kirken ferdig, den ble innviet 15. desember 1909.

100-årsjubileet[rediger | rediger kilde]

Søndag 6. desember 2009 arrangerte St. Johannes kirke jubileumsfest med festgudstjeneste, der biskop Erling Pettersen, ordfører Leif Johan Sevland og fylkesordfører Tom Tvedt deltok. Etter gudstjenesten var det gratis festmiddag for alle som ville delta.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]