St. Florian og St. Mikael katedralbasilika

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Katedralindret
Katedralbasilikaens fasade

St. Florian og St. Mikael katedralbasilika (Bazylika katedralna św. Floriana i św. Michała) er en katedral i bydelen Praga i Warszawa.

Kirken er en treskipet basilika med transept. Den har to høye tårn (75 m), og et tredje lavere tårn. Frontelevajsonen er bygd i rå murstein og dekorert med mosaikker over inngangene. Kirkens form knytter an til den såkalte masoviske gotikk eller Wisła-gotikk, og regnes som et av de fremste verk innen polsk sakralarkitektur.

Historie[rediger | rediger kilde]

Kirken ble reist i årene 18871904 etter tegninger av Józef Pius Dziekoński, som selv betraktet den som sitt livsverk. Kirken ble pyntet innvendig med mauretanske polykromier av Strzałecki-brødrene, og plassert ved Veteranplassen attmed Pragas kommunikasjonsknute. Den skulle utgjøre en motvekt til St. Maria Magdalena ortodokse kirke og flere andre bygninger til den tsaristiske administrasjonen.

Kirken ble innvidd i 1901. På 1920-tallet ble tårnkonstruksjonen skadet, og tårnene måtte derfor gjøres lavere. Kirken ble sprengt i luften av tyskerne i 1944, og ble gjenoppbygd etter krigen i årene 19471972. I 1992 ble kirken katedralen til bispedømmet Warszawa-Praga, og fikk i 1997 status som Basilica minor.