Hopp til innhold

St. Eriks domkirke

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
St. Eriks domkirke
OmrådeStockholm kommune
BispedømmeStockholm katolske bispedømme
Byggeår1892
Viet tilErik den hellige
Kirkegårdnei
Arkitektur
Periodenyromansk stil
ArkitektAxel Gillberg
Ombygging 1983:
Hans Westman, Ylva Lenormand
TeknikkMur
ByggematerialeKlinker
TårnTo lave tårn mot Folkungagatan
Kirkerommet
AlterUnder høyalteret er det relikvieskrin med relikvier av den helige Erik, den helige Ansgar, Bartolomeus og den salige Elisabeth Hesselblad
Plasser600
DiverseKatedral for Stockholm katolske bispedømme
Beliggenhet
Kart
St. Eriks domkirke
59°18′50″N 18°04′21″Ø
St. Eriks domkirke på Commons

St. Eriks domkirke (svensk: Sankt Eriks katolska domkyrka), er Stockholm katolske bispedømmes katedral, og ligger på Folkungagatan 46 på Södermalm i Stockholm.

Kirken ligger i kvartalet Nattugglan og ble oppført i 1892 etter tegninger av Axel Gillberg. Han tegnet kirken i rundbuestil med rød klinkertegl og grå puss. Hovedfasaden mot Folkungagatan blir dominert av ett stort rosevindu og fasaden blir flankert av to lave tårn. Kirken hadde opprinnelig plass til 117 personer, men ble i 1983 utvidet etter tegninger av Hans Westman og Ylva Lenormand med et nytt kirkerom med kor gjennom en gjennombryting av veggen i det gamle koret. Samme år ble også et klokkespill innviet.

Kirken ble opphøyet til domkirke i 1953. Den katolske menigheten i Stockholm har rundt 8 500 medlemmer. Stockholms katolske bispedømme, som omfatter hele Sverige, har rundt 125 000 medlemmar og er dermed en av Sveriges største kirkesamfunn. Siden bispedømmet er flerkulturelt, blir det ukentlig avholdt messer på fem språk, og regelmessig på ytterligere tre språk. Domkirkens skytshelgen er St. Erik, Sveriges skytshelgen, som var konge i årene 1150-1160. I 1998 fikk stiftet sin første svenskfødte biskop siden reformasjonen, Anders Arborelius.

Øst for kirken finnes restene av Paulis malmgård fra slutten av 1600-tallet, hvor den katolske kirken i Sverige har ekspedisjon, presteboliger og skole. I bygningens nordlige fløy ligger den eldste kirken, St Eriks kapell fra 1860.

Bilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Autoritetsdata