Sputnik (2020)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Sputnik
orig. Спутник
Generell informasjon
GenreScience fiction-film,[1] thriller,[2] dramafilm,[2] skrekkfilm[1]
Utgivelsesår2020
NasjonalitetRussland
Lengde113 min.[2]
SpråkRussisk
Bak kamera
RegiJegor Abramenko[2] Rediger dette på Wikidata
TemaUtenomjordisk liv,[3] symbiont,[3] heroisme,[3] ansvar,[3] vitenskapsetikk,[3] personlig identitet,[3] forskningsetikk[3] Rediger dette på Wikidata
Foran kamera
MedvirkendeOksana Akinsjina, Pjotr Fjodorov, Fjodor Bondartsjuk Rediger dette på Wikidata
Annen informasjon
Farve/s.hvFarger Rediger dette på Wikidata
Premiere(r)23. april 2020 (Russland)[4]
27. november 2020 (Taiwan)[5]
Eksterne lenker

Sputnik (originaltittel: Спутник) er en russisk film fra 2020, regissert av Jegor Abramenko.[6][7]

Handling[rediger | rediger kilde]

I 1983 under den kalde krigen, opplevde to russiske kosmonauter noe uforklarlig når de er på vei tilbake til jordkloden: de ser noe bevege seg utenfor romskipet deres. Under landingen krasjer de i Kasakhstan - men bare en av kosmonautene, Konstantin, overlever. Han blir deretter ført til et isolert militært anlegg, hvor Dr. Tatjana Klimova, en ung psykiater som er under vurdering på grunn av hennes kontroversielle tilnærminger, blir hentet inn. Hun har blitt rekruttert av den ansvarlige offiseren, oberst Semiradov. Men hun blir ikke fortalt den virkelige årsaken til Konstantins karantene.

Tatjana oppdager snart at kosmonauten brakte tilbake en form for utenomjordisk liv inni hans egen kropp, uten at han var klar over dette selv. Skapningen kommer ut i løpet av natten, samtidig som verten dens sover. Oberst Semiradov avslører for Tatjana at hun har blitt sendt til anlegget for å bestemme hvordan de burde skille Konstantin og skapningen, ettersom de ser ut til å ha utviklet et fullstendig symbiotisk forhold. Skapningen holder til i spiserøret til kosmonauten, og drar nytte av næringsstoffene hans.

Tatjana konfronterer Konstantin, og vet at han har en sønn som han hadde forlatt ved et barnehjem. Hun antyder at han ikke er noen nasjonalhelt, bare en feiging som ikke bryr seg om sønnen sin. Men Tatjana oppdager at den virkelige årsaken til at de er her er for å finne en måte å gjøre romvesenet om til et våpen som de kan kontrollere. Hun viser Konstantin en sprøyte med medisiner som skal simulere Addisons sykdom, samme type sykdom som den andre kosmonauten hadde. Med dette håper Tatjana å tvinge skapningen ut av vertskroppen dens, og forhåpentligvis kommer den til å dø innen en time utenfor kroppen hans.

Skuespillere[rediger | rediger kilde]

  • Oksana Akinsjina som Tatjana Jurjevna Klimova
  • Fjodor Bondartsjuk som Semiradov
  • Pjotr Fjodorov som Konstantin
  • Anton Vasiljev som Jan Rigel
  • Vitalija Kornijenko

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]