Språk i Finland

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Kart over Finlands kommuners språklige status.

██ Enspråklig finsk

██ Tospråklig, finsk majoritetsspråk, svensk minoritetsspråk

██ Tospråklig, svensk majoritetsspråk, finsk minoritetsspråk

██ Enspråklig svensk

██ Tospråklig, finsk majoritetsspråk, samisk minoritetsspråk

Finland har to offisielle språk: finsk og svensk. Finsk er morsmål for rundt 94 % av befolkningen, svensk for rundt 5,5 % (92,4 % i den autonome provinsen Åland). I de fleste sammenhenger har finsk og svensk samme juridiske status. Kommunale myndigheter er pliktige til å tilby tjenester på begge språkene om antall brukere av minoritetsspråket overstiger en viss grense; statsmyndighetene er pliktige til å gjøre det uansett. Et unntak er Åland, som er enspråklig svensk etter loven.

Foruten nasjonalspråkene finsk og svensk har samisk, romanes og finsk tegnspråk ulike grader av særstilling.

Finsk[rediger | rediger kilde]

Utdypende artikkel: Finsk

Finsk er nasjonalspråket til finnene, og morsmålet til 94 % av alle finske borgere. Det er et uralsk språk i den finske grenen, og i nær slekt med språk som estisk, kvensk og karelsk.

Svensk[rediger | rediger kilde]

Svensk snakkes av rundt 5,5 % av Finlands befolkning, og er eneste offisielle språk i den autonome provinsen Åland. Det er eneste offisielle språk i 19 av Finlands 416 kommuner (tre av disse i Österbotten, resten på Åland), og offisielt sammen med finsk i 43. Svensk er et nordisk språk, i den germanske gruppen av indoeuropeiske språk.