Sport i Stavanger

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Viking stadion, Viking FKs hjemmebane
Forus Travbane er landets eldste travbane hvor det fremdeles kjøres travløp.

Stavanger stadion var byens største fotballstadion og Vikings hjemmebane fra 1917, men på tidlig 2000-tall kom det konkrete planer om å flytte og bygge et nytt fotballstadion. 1. mai 2004 ble Viking Stadion åpnet og hyllet som landets fineste fotballstadion.[1] Den offisielle publikumsrekorden på Stavanger stadion er 18 892 fra semifinalen mellom Viking og Odd 4. oktober 1959, og er fremdeles Vikings publikumsrekord da Viking Stadion kun har en total tilskuerkapasitet på 16 600. Det finnes planer om å bygge ut stadion på grunn av kapasitetsmangel og økt publikumsinteresse. NFF har kommet med en forespørsel om Viking og Stavanger vil være med på en eventuell søknad om EM i fotball i 2016 (Norge og Sverige). UEFA krever minimum 30 000 sitteplasser for en EM-arena. Styreleder i Viking, Ole Rugland, utelukker ikke en utvidelse av arenaen uansett. Arkitekten har sagt at det er mulig å utvide stadion, og nå må man bare se på infrastruktur og ikke minst prisen for en stadionutvidelse[2].

Tjensvoll rett ved E39 og Tjensvollkrysset ligger det flere idrettsanlegg, blant annet ishallen Siddishallen som er Stavanger Oilers hjemmebane og Stavanger Turnhall hvor Stavanger Turnforening har holdt til siden de flyttet fra Stavanger gamle turnhall i 1980. Stavanger Idrettshall ligger også i området, litt sør for Ishallen. Viking Håndball spiller sine hjemmekamper i Storhallen i Stavanger Idrettshall. Idrettshallen var også en av hallene som ble brukt under EM i håndball 2008 for menn. Stavanger Idrettshall brukes også til innebandy og er arena for Innebandyturneringen Stavanger Open. Stavanger Idrettshall er også hjemmebanen til Stavanger bordtennisklubb.

Nærmere sentrum ligger Stavanger Svømmestadion Gamlingen som er et oppvarmet friluftsbasseng på Våland, beliggende i nærheten av Mosvatnet. Gamlingen er utstyrt med 25 meters basseng, barnebasseng, varmekulper, trimrom og badstue og har åpent hele året. Like ved Olavskleviå i Sentrum ligger Stavanger svømmehall som ble bygget i 1971. Svømmehallen har et 25 meters basseng med stupetårn, et barnebasseng samt badstue og solarium. Anlegget ble stengt en periode i 2007 da det viste seg at isolasjonsmassen som inneholdt asbest hadde løsnet etter sprengningsarbeider i Olav Kyrresgate rundt rådhuset.[3] Svømmehallen ble stengt frem til 1. september 2007.[4]

Forus Travbane ligger ved Forus tett inntil kommunegrensen til Sandnes. Banen ble åpnet 6. juni 1920, og er dermed landets eldste travbane hvor det fremdeles kjøres travløp. I 1985 gikk banen gjennom en kraftig modernisering. Siden det har Forus-banen også vært kjent som landets raskeste travbane.[5]

Det finnes flere mindre haller og idrettsbaner i kommunen. Det har de senere år blitt bygget flere skateanlegg, blant annet Bekkefaret skateanlegg som inneholder en streetbane med en flate på 45 x 9/14 meter, to quarterpipes og to funboxer, og Tasta skateanlegg som har halfpipe, miniramp med spine, en stor streetbane med en asfaltflate på 50 x 20 m og asfaltert voll med diverse utstyr. Fredrik Austbø er en av byens store skateboardere og snøbrettkjører. Han ble tatt ut i den norske troppen til OL i Torino, hvor han deltok i halfpipe.

Referanser[rediger | rediger kilde]