Sporløst forsvunnet

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Sporløst forsvunnet
orig. Without a Trace
Generell informasjon
SjangerKrim
Prod.landAmerikansk
Sesonger7
Episoder160
Lengde43 (per episode)
SpråkEngelsk
Foran kamera
MedvirkendeAnthony LaPaglia
Poppy Montgomery
Marianne Jean-Baptiste
Enrique Murciano
Roselyn Sánchez
Eric Close
Bak kamera
Skaper(e)Hank Steinberg
Sending
Periode26. september 200219. mai 2009
TV-kanalCBS
Teknisk informasjon
Bildeformat480i (SDTV),
1080i (HDTV)
Sideforhold16:9
Eksterne lenker
IMDb
Offisiell nettside

Sporløst forsvunnet (orig: Without a Trace) er en amerikansk kriminalserie om FBIs New York-enhet for savnede personer. Hver episode følger vanligvis etterforskningen rundt en persons forsvinning. Første episode av serien ble vist på CBS 26. september 2002, mens siste episode ble vist på samme kanal 19. mai 2009.

Serien ble skapt av Hank Steinberg og ble produsert av Jerry Bruckheimer. Sporløst forsvunnet var den første serien som klarte å oppnå gode seertall i konkurranse med gigantsuksessen AkuttenNBC.

Serien gikk på NRKs Detektimen første gang høsten 2004 og ble etter hvert en fast serie på Hallmark Channel. Serien er også sendt på TVNorge, som startet å vise serien fra første sesong søndag 4. oktober 2009.

Handlingsreferat[rediger | rediger kilde]

Sesong 1[rediger | rediger kilde]

Handlingen er sentrert rundt en enhet innenfor FBI som leter etter savnede personer, ledet av den drevne, men moralsk kompromitterte, Jack Malone. Hans profesjonelle suksesser skjemmes av hans kompliserte personlige liv. Han befinner seg midt i en rotete og komplisert skilsmisse fra hans kone, på grunn av hans utroskap med hans kollega Samantha Spade.

I begynnelsen av TV-serien sliter Jack med å balansere sitt smuldrende ekteskap, med ankomsten til Martin Fitzgerald - en nybegynner ved FBI som havner i Jacks enhet. Men Fitzgeralds far har lenge vært en mektig skikkelse innenfor FBI.

Sesong 2[rediger | rediger kilde]

Enheten fortsetter å spore opp savnede mennesker. Men Jack må også ta hånd om faren sin (spilt av Martin Landau) som har blitt diagnostisert med Alzheimers sykdom. Mer av kollegaenes livshistorie avsløres. Blant annet at Martin praktisk talt ble oppdratt av sin tante og onkel. Danny er foreldreløs, og broren hans Rafael (spilt av Alex Fernandez) var en dømt forbryter.

Jack gjør et siste forsøk på å redde ekteskapet sitt ved å flytte til Chicago sammen med familien. Vivian får dermed en etterlengtet forfremmelse til hans tidligere stillingen. Men i aller siste øyeblikk reiser hans kone Maria uten Jack, og tar med seg døtrene deres. Hannah og Kate med seg.

Sesong 3[rediger | rediger kilde]

Vivian mister forfremmelsen når Jack ønsker å komme tilbake til jobben sin, noe som forårsaker litt oppstyr blant resten av enheten deres. Vivian opplever også hjerte-problemer som setter livet hennes og karrieren hennes i fare, og gjennomgår en risikabel operasjon. Martin og Samantha begynner et forhold i all hemmelighet. Men de er uenige om hvorvidt de burde avsløre forholdet deres for resten av kollegaene, og forholdet deres ender til slutt dårlig.

I mellomtiden gjennomgår Jack en tøff og vanskelig konflikt med sin tidligere kone, angående hvem som burde ta hånd om barna deres. Danny må også konfrontere sin traumatiske fortid, og forholdet til broren Rafael. Sesongen avsluttes med en cliffhanger når en innleid leiesoldat begynner å skyte mot Martin og Dannys bil når de får i oppdrag å frakte en fange.

Sesong 4[rediger | rediger kilde]

Etter å så vidt ha overlevd skuddvekslingen som avsluttet sesong tre, må Martin komme seg etter nesten dødelige skuddskader. Danny begynner å slite med posttraumatisk stresslidelse (PTSD) på grunn av denne hendelsen. Enheten får også et nytt medlem, Elena Delgado, en tidligere NYPD-ansatt. Hun har en tidligere forbindelse til Danny, men flere detaljer rundt denne forbindelsen blir ikke kjent før i sesong fem.

I løpet av sesongen utvikler Martin Fitzgerald en avhengighet av smertestillende tabletter, og Jack begynner å gå på stevnemøter med Anne Cassidy, enke etter en tidligere mentor fra FBI som tidligere ble drept i tjenesten.

Sesong 5[rediger | rediger kilde]

Anne Cassidy gjennomgår en abort, og slår brått opp med Jack. Danny og Elena begynner et forhold. Men hennes tidligere ektemann Carlos Aguilar ønsker å ta over foreldre-kontrollen over deres datter Sofie (spilt av Ashlyn Sanchez) og senere bortfører han henne. Mer om Samanthas vanskelige fortid avsløres, inkludert hennes anstrengte forhold til moren Patricia og storesøster Emily.

I en episode blir Jack bortført og utsatt for tortur av en psykotisk kvinne. Mot slutten av sesongen blir Carlos Aguilar løslatt, noe som gjør resten av enheten bekymret for Elenas sikkerhet. I tillegg arbeider gruppen blant annet med en kidnapper som ser ut til å jakte på en rekke yngre kvinner.

Sesong 6[rediger | rediger kilde]

Vivian blir satt til å lede en egen arbeidsgruppe for å lokalisere en kidnapper. Samantha oppdager at hun har blitt gravid etter tilfeldig sex med en bartender, Brian Donovan (spilt av Adam Kaufman) som mot slutten av sesongen gir avkall på sine rettigheter som far - og Samantha føder sønnen Finn. Jack havner i en veldig farlig situasjon, uten noen støtte fra resten av gruppen, og blir nesten drept. Han blir alt for involvert i livet til en tenåring han tidligere reddet. I sesong-finalen blir Jack degradert, og begynner i terapi hos Dr. Clare Bryson.

Denne sesongen inneholder også en to-delt crossover-episode med CSI: Crime Scene Investigation, som Jack og Gil Grissom (spilt av William Petersen) og begge lagene deres forsøker å spore opp en seriemorder som skal ha vært ansvarlig for forsvinningen av en gutt seks år tidligere.

Sesong 7[rediger | rediger kilde]

Den syvende og siste sesongen begynner med at enheten deres får en ny avdelingsleder, Clark Medina. Men han gir Jack sin posisjon tilbake etter kort tid. Jack og Samantha begynner et forhold igjen. Jack overtar omsorgen for sin eldste datter Hannah. Martin blir involvert med Kim Marcus. Men han oppdager til slutt ut at hun var involvert i en forbrytelse, og Martin arresterer henne. Men Jack og Samantha avslutter deres romantiske forhold for godt, og Samantha begynner et forhold med Brian for å oppdra sønnen Finn sammen med ham. Danny og Elena feirer bryllup.

Rollebesetning[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Autoritetsdata