Spleisefest

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
En spleisefest.

Spleisefest[1], eller spleiselag er en fest eller annen sammenkomst der deltakerene selv har med mat (og eventuelt drikke) til et felles måltid. Dette kan være uorganisert, eller man kan bli enige om hva slags mat den enkelte skal ta med for å få en ønsket fordeling av matretter.

Fordeler med spleisefest er at matlagingen kan fordeles mellom gjestene og verten, og slik at kosnadene kan fordeles.

Sunnmøre markedsføres sommerfesten på øya Giske utenfor Ålesund som verdens største spleisefest.[2]

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Det Norske Akademis ordbok / Ordbok / spleisefest». Det Norske Akademis ordbok. Det Norske Akademi for Språk og Litteratur og Kunnskapsforlaget. Arkivert fra originalen 26. mai 2018. Besøkt 26. mai 2018. «spleisefest substantiv BØYNING en BETYDNING OG BRUK fest hvor man deler, spleiser på utgiftene; spleiselag SITATER restauranter er steder hvor man samles i flokk for å betale i en felles kasse. En meget praktisk form for spleisefest (Paul Lorck Eidem: En herre på byen 44) en sjelden gang laget vi fest, spleisefest (Sidsel Mørck: Er du ikke glad, da? 30)» 
  2. ^ «VERDENS STØRSTE SPLEISEFEST […] VERDENS STØRSTE OG BESTE SPLEISEFEST ARRANGERES I HAVGAPET PÅ SUNNMØRE.». momentium. Arkivert fra originalen 26. mai 2018. Besøkt 26. mai 2018. «Lørdag 2. juli er det duket for Sommerfesten på Giske 2016. I over ti år har denne annerledesfestivalen blitt arrangert på den lille øya Giske utenfor Ålesund. Festivalen har fått mye oppmerksomhet langt utenfor Norges grenser for sitt unike konsept. Dugnad og spleising har vært viktige og grunnleggende elementer for festivalen. I utgangspunktet koster det ingenting å delta som festivalgjenger på Giske, men alle de besøkende blir oppfordret til å betale i spleisekassa.»