Spissing

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hjulstilling med positiv spissing på 5 grader.

Innen bilfag er spissingsvinkel eller bare «spissing» den symmetriske vinkelen mellom et hjul og bilens langsgående akse, og er en viktig del av hjulstillingen. Dersom hjulet er parallelt med bilens langsgående akse er spissingsvinkelen null. Positiv spissing er når hjulene peker inn mot midten, mens negativ spissing (spredning) er når hjulene peker fra hverandre.

Feil spissing kan gi økt dekkslitasje.[trenger referanse] Spissingen er vanligvis justerbar på moderne biler, mens castervinkel og cambervinkel som regel ikke er justerbare. Hjulstillingskontroll innebar tradisjonelt justering av alle disse tre vinklene, men i dag justeres som regel bare spissingen, selv på biler hvor caster og camber er justerbare.

Effekt på kjøreegenskaper[rediger | rediger kilde]

Bakhjulsdrift[rediger | rediger kilde]

På biler med bakhjulsdrift gir negativ spissing (utoverpekende) mer retningsstabilitet på bekostning av tregere svingerespons. På noen sportsbiler benytter man nøytral eller svakt positiv spissing (innoverpekende) for hurtigere respons på svingeinnputt. Slitasjen på dekkene økes marginalt ettersom dekkene har en slippvinkel når bilen kjører rett fremover med rattet i nøytral posisjon.

Forhjulsdrift[rediger | rediger kilde]

forhjulsdrevne biler er dynamikken mer komplisert. Der vil positiv spissing på bakhjulene gi bedre stabilitet i svinger.

Optimalitet i forskjellige situasjoner[rediger | rediger kilde]

Den optimale spissingen når kjøretøyet kjører rett frem vil ikke være optimal når kjøretøyet svinger. Årsaken til dette er at det indre hjulet dreier rundt en mindre radius enn ytterhjulet. For å kompensere for dette følger de fleste hjuloppheng prinsippet for ackermannsstyring i mer eller mindre grad, modifisert og tilpasset egenskapene til det enkelte kjøretøyet.

Samhandling med camber[rediger | rediger kilde]

Når et hjul er stilt inn til å ha en viss cambervinkel vil interaksjonen mellom dekket og veien føre til at hjulet får en tendens til å ønske å rulle i en kurve som om hjulet hadde en konisk overflate (camberkraft). Denne tendensen til at hjulet ønsker å svinge øker rullemotstanden og dekkslitasjen. En liten grad av spissing (positiv spissing for negativ camber, eller negativ spissing for positv camber) vil kansellere denne effekten, og dermed redusere slitasje og rullemotstand.

I bilsporter som for eksempel gokart kan effekten av camber og spissing påvirke ytelsen svært betydelig.

I 2020 introduserte Mercedes DAS-systemet (engelsk Dual Axis Steering system) i Formel 1[1] som gjorde det mulig for sjåføren å justere spissingen under kjøring ved å dra rattet frem og tilbake, slik at de kunne få bedre respons i svingene og mindre dekkslitasje på strekkene. Innretningen ble imidlertid forbudt innen kort tid.

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]