Spirituell kirurgi

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Spirituell kirurgi (engelsk Psychic surgery) er en form for helsesvindel som antas å ha oppstått på Filippinene på første halvdel av 1900-tallet. Senere har fenomenet spredt seg til andre verdensdeler. Konseptet bak spirituell kirurgi er å simulere en fysisk operasjon ved hjelp av illusjonisme, og dermed lure pasienten og tilskuere til å tro at en operasjon har funnet sted.[1] Utøvere hevder ofte å kunne kurerer alle slags sykdommer.

Historie[rediger | rediger kilde]

Spirituell kirurgi er beskrevet på Filippinene på 1940-tallet da Eleuterio Terte praktiserte metoden og lærte opp andre. På 1950-tallet dukket fenomenet også opp i Brasil. I 1959 fikk fenomenet også oppmerksomhet i USA, og det ble da også kalt firedimensjonal kirurgi, basert på hypotesen om at en guddommelig makt utførte operasjonen på pasienten.

Det er ikke kjent at spirituell kirurgi har blitt praktisert i Norge utover at utenlandske utøvere sporadisk har kommet og demonstrert sine metoder.[2][3] Mange har imidlertid oppsøkt slike utøvere utenlands, og flere nordmenn har vært aktive i å formidle kontakt mellom disse og norske pasienter.[4]

Utførelse[rediger | rediger kilde]

Det har forekommet forskjellige måter å praktisere spirituell kirurgi, og fenomenet har i hovedsak spredt seg via spirituelle miljøer og utøvere av annen alternativ behandling. I de fleste tilfeller har de påståtte inngrepene vært rene illusjoner, men det forekommer også snitt i pasientens hud for å få det til å virke mer troverdig.

En vesentlig del av illusjonen består i å simulere fjerning av vev fra kroppen, enten gjennom de snitt utøveren hevder å ha laget, eller gjennom kroppsåpninger. Personer som tidligere har praktisert bedrageriet har oppgitt at dyreinnvoller benyttes til å simulere dette.

I all hovedsak er det personer uten medisinsk kompetanse som har praktisert spirituell kirurgi. En av forklaringsmodellene som er blitt anvendt er at bevisstheten til en eller flere avdøde leger eller kirurger tar plass i utøverens kropp og derved gjennomfører inngrepet på korrekt og forsvarlig vis uten at utøveren selv trenger å besitte denne kunnskapen.[5]

Helserisiko[rediger | rediger kilde]

Dersom spirituell kirurgi hadde blitt gjennomført som faktiske inngrep slik utøverne hevder, ville det ha medført betydelig risiko for pasientene. I de fleste tilfeller er det imidlertid kun en illusjon. Like fullt er det uttrykt bekymring for pasientenes helse i forbindelse med manglende sterilisering og betenkeligheter ved at f.eks. dyreinnvoller tilsynelatende føres inn i pasientens munn eller nese med fare for at infisert vev kan overføre farlige bakterier.

Ettersom utøverne av spirituell kirurgi gjerne hevder at de bl.a. fjerner kreftsvulster eller HIV-smitte fra pasientens kropp, kan pasienter også utsettes for helsefare ved at de overbevises om at de er friske og derved velger bort konvensjonell legebehandling.[6]

Advarsler og kritikk[rediger | rediger kilde]

Allerede i 1975 fikk amerikanske Federal Trade Commission ut med en advarsel om at spirituell kirurgi var intet annet enn utspekulert lureri.[7] I 1990 kom American Cancer Society med en sterk oppfordring om å unngå å oppsøke utøvere av spirituell kirurgi fordi metoden totalt mangler dokumentasjon på den effekten som ble påstått i markedsføringen.[8]

Illusjonene som danner grunnlaget for spirituell kirurgi har i flere tiår blitt utsatt for både harselas og kopiering. Den kjente illusjonisten James Randi har ved flere anledninger demonstrert hvordan man med litt fingerferdighet kan få et simulert inngrep til å se svært autentisk ut ved å bruke falskt blod og dyreinnvoller. Kritikken av spirituell kirurgi har vært særlig krass fordi utøveren nødvendigvis må være fullt klar over at pasientene blir lurt, i motsetning til de fleste andre alternative behandlingsformer hvor terapeuten normalt er overbevist selv om at behandlingen virker.

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]