Spinn (kommunikasjon)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Spinn eller spin er profesjonell markedsføring av politikk, politikere og menings- og idébaserte fenomener. Slikt spinn kan også kalles strategisk kommunikasjon eller medierådgivning. Ordet stammer fra det amerikanske spin, det vil si «snurre rundt», som ble brukt med denne betydningen første gang i en lederartikkel i avisa The New York Times i 1984 etter en tv-debatt mellom presidentkandidatene Ronald Reagan og Walter Mondale. Spin er siden blitt et begrep for en kommunikasjonstrategi som skal dreie eller styre et budskap, en oppfatning eller medieoppmerksomhet i en bestemt retning.

Spinndoktor[rediger | rediger kilde]

En ekspert i spinn eller politisk mediekommunikasjon kan kalles «spinndoktor» eller «spindoktor» etter det amerikanske ordet spin doctor. De fleste toppolitikere og maktpersoner får hjelp av spinndoktorer for å «selge» budskapet sitt og kommunisere godt i offentligheten. Spinndoktorer kan være PR- og medierådgivere, strategiansvarlige, presse- og kommunikasjonssjefer.

Ordene «spinn» og «spinndoktor» er vanligere i dansk språk og samfunnsdebatt enn i Norge. Den danske informasjonskoordinatoren Thomas Søndergård Sarup definerer begrepet spinn på følgende måte i boka Spin, selvfremstilling og samfund fra 2005:

Politisk spindoktori er målrettede og strategiske aktiviteter i politik, der udføres af politikere eller deres rådgivere for at påvirke mediernes dagsorden.

Den britiske PR-rådgiveren Max Clifford er en av flere kjente spinndoktorer som har skapt en rekke hovedoppslag i internasjonale medier for å hjelpe politikere og kjendiser.

I den amerikanske spillefilmen «Wag the Dog» spiller Robert De Niro en spinndoktor som sørger for at USA går til en fiktiv krig mot Albania for å skjule at presidenten har vært utro.

Spinnmeister[rediger | rediger kilde]

En Spinnmeister er en «giftigere» variant enn spinndoktor, som pussig nok brukes mest i USA, på tross av sitt tyske opphav. Meister, det vil si «mester», kan gi assosiasjoner til mystikk, trolldom og skjulte metoder og faghemmeligheter. Tysk språk konnoteres dessuten på amerikansk-engelsk til noe sentraleuropeisk, mystisk og dystert.

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]