Spillterning

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Et typisk terningssett for rollespill.

Spillterninger brukes i mange forskjellige typer spill for å gi et tilfeldig resultat. De er stort sett laget av plast eller tre, selv om andre materialer kan forekomme. Som oftest brukes begrepet om den kubeformede versjonen med seks sider, som er den vanligste typen. I noen former for spill, som for eksempel rollespill, hvor sannsynligheten for å lykkes må variere, brukes ofte flere forskjellige terninger med varierende antall sider. Dungeons & Dragons opererer for eksempel med et sett på seks forskjellige terninger (4, 6, 8, 10, 12 og 20 sider).

På en terning med seks sider skal tradisjonelt to motstående sider alltid summeres til 7. Viser terningen f.eks. 5, skal verdien på motsatt side være 2.

Etymologi[rediger | rediger kilde]

Paschier Joostens, De Alea, 1642

Terning kommer fra det svenske tärning, oldnorske ten(n)ingr og det middelnedertyske ternink. Ordet minner om det middelnedertyske terlink, som betyr liten firkantet pakke, men opprinnelsen kan mulig komme fra det franske ordet terne. Betydelsen av terne er tre numre i en rekke i et lotteri, men i denne sammenhengen benyttes det i betydningen treer i terningsspill.

Se også[rediger | rediger kilde]

Kilder[rediger | rediger kilde]

Hjalmar Falk og Alf Torp: Etymologisk ordbok over det norske og det danske sprog, 2006

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]