Spillkassett

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Nintendo 64 var en av de siste konsollene som brukte spillkassetter før byttet over til diskbaserte medier som CD-ROM, med unntaket av håndholdte konsoller som Nintendo DS.

En spillkassett er en utbyttbbar modul til bruk med spillkonsoller som har et program lagret på seg, gjerne gjennom en ROM-chip. Spillkassetter var vanlige i spillkonsollenes tidlige generasjoner, og hadde flere fordeler i form av at spillene dermed var solide og ikke nødvendigvis bare trengte å implementere et spillprogram, men også ekstra maskinvare, for eksempel bankbytting, som kan gi spillkonsollen tilgang på med ROM, og dermed mer plass til spillet, RAM, enten for å gi konsollen mulighet til å yte bedre, eller sammen med et batteri i spillkassetten, mulighet til å lagre hvor langt man har kommet i spillet, eller lydchipper, for at konsollen kan gi bedre lyd enn det den kan til vanlig.[1][2][3]

Spillkassetter falt ut av bruk med videospillkonsollenes femte generasjon, til fordel for diskbaserte medier som CD-ROM, og senere DVD-ROM og Blu-rays, og til slutt digital nedlasting, siden diskbaserte medier hadde mye større lagringsplass.[4] Likevel bruker Nintendo Switch flash-baserte spillkassetter.[5][1]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b By (3. desember 2020). «Game Cartridges And The Technology To Make Data Last Forever». Hackaday (engelsk). Besøkt 10. mars 2023. 
  2. ^ Mouse, Bucket (18. mai 2019). «The SNES Cartridge, Briefly Explained». Mouse Bite Labs (engelsk). Besøkt 10. mars 2023. 
  3. ^ «How Retro Cartridges/ROMS work · RetroReversing». www.retroreversing.com. Besøkt 10. mars 2023. 
  4. ^ «Nintendos neste spillkonsoll skal kanskje bruke «cartridge»-formatet». Gamer.no (norsk). Besøkt 10. mars 2023. 
  5. ^ «Here’s a closer look at Nintendo Switch’s game cards». VentureBeat (engelsk). 15. januar 2017. Besøkt 10. mars 2023.