Hopp til innhold

Spillkassett

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Nintendo 64 var en av de siste konsollene som brukte spillkassetter før byttet over til diskbaserte medier som CD-ROM, med unntaket av håndholdte konsoller som Nintendo DS.

En spillkassett er en utbyttbbar modul til bruk med spillkonsoller som har et program lagret på seg, gjerne gjennom en ROM-chip. Spillkassetter var vanlige i spillkonsollenes tidlige generasjoner, og hadde flere fordeler i form av at spillene dermed var solide og ikke nødvendigvis bare trengte å implementere et spillprogram, men også ekstra maskinvare, for eksempel bankbytting, som kan gi spillkonsollen tilgang på med ROM, og dermed mer plass til spillet, RAM, enten for å gi konsollen mulighet til å yte bedre, eller sammen med et batteri i spillkassetten, mulighet til å lagre hvor langt man har kommet i spillet, eller lydchipper, for at konsollen kan gi bedre lyd enn det den kan til vanlig.[1][2][3]

Spillkassetter falt ut av bruk med videospillkonsollenes femte generasjon, til fordel for diskbaserte medier som CD-ROM, og senere DVD-ROM og Blu-rays, og til slutt digital nedlasting, siden diskbaserte medier hadde mye større lagringsplass.[4] Likevel bruker Nintendo Switch flash-baserte spillkassetter.[5][1]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b By (3. desember 2020). «Game Cartridges And The Technology To Make Data Last Forever». Hackaday (engelsk). Besøkt 10. mars 2023. 
  2. ^ Mouse, Bucket (18. mai 2019). «The SNES Cartridge, Briefly Explained». Mouse Bite Labs (engelsk). Besøkt 10. mars 2023. 
  3. ^ «How Retro Cartridges/ROMS work · RetroReversing». www.retroreversing.com. Besøkt 10. mars 2023. 
  4. ^ «Nintendos neste spillkonsoll skal kanskje bruke «cartridge»-formatet». Gamer.no (norsk). Besøkt 10. mars 2023. 
  5. ^ «Here’s a closer look at Nintendo Switch’s game cards». VentureBeat (engelsk). 15. januar 2017. Besøkt 10. mars 2023. 
Autoritetsdata