Spikersuppe

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Sop de pedra ('steinsuppe') fra Portugal.
Statue i Almeirim av munken som kokte suppe på en stein.

Spikersuppe kan være en tynn suppe kokt på enkle ingredienser, eller noe laget av «ingenting», slik som i eventyret om fanten som narrer en gjerrig kjerring til å «koke suppe på en spiker».

Eventyr om spikersupper er klassifisert som type 1548 (skjemteeventyr) i Aarne-Thompson-systemet. Det er kjent i flere ulike versjoner fra hele Europa. En eller flere vandrere møter en eller flere hjelpere som først er uvillige til å bidra, men som  etterhvert kommer med alle nødvendige ingredienser som skal til for å lage et godt måltid. I Norden og Nord-Europa blir det gjerne kokt suppe på en spiker, i Øst-Europa på en øks, og i Sør-Europa bruker en gjerne på en stein. I en versjon fra Frankrike er de vandrerne tre soldater på vei hjem fra Napoleonskrigene, i en versjon fra Ungarn går en enkelt soldat gjennom flere prøvinger på hjemveien, og i russisk tradisjon bruker en soldat en øks til å lage kasja (en grøtaktig rett). I en portugisisk versjon er vandreren en munk som lager steinsuppe. En rett kalt steinsuppe, sopte de pedra, blir laget og servert i Portugal.

I Norge er eventyret særlig blitt kjent fra Nordahl Rolfsens Lesebok for folkeskolen. Dette eventyret stammer fra Värmland.

Bassenget på Eidsvolls plass i Oslo er kjent som «Spikersuppa» etter at det ble påkosta av en Christiania Spigerverk.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]