Sphinx dollii

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk


Sphinx dollii
Sphinx dollii
Vitenskapelig(e)
navn
:
Sphinx dollii
Neumoegen, 1881
Norsk(e) navn:
Biologisk klassifikasjon:
Rike: Dyreriket
Rekke: Leddyr
Klasse: Insekter
Orden: Sommerfugler
Familie: Svermere
Slekt: Sphinx
Habitat: ørken og halvørken
Utbredelse: sørlige Nord-Amerika

Sphinx dollii er en sommerfugl som tilhører familien svermere (Sphingidae). Denne grå svermeren kan lett kjennes fra de fleste av sine slektninger på størrelsen, den er mye mindre enn de fleste andre Sphinx-artene. Den lever i ørken- og halvørkenområder i det sørlige USA.

Utseende[rediger | rediger kilde]

En ganske liten svermer (vingespenn 45 – 63 mm), grå. Kroppen er ikke så utpreget spoleformet som vanlig i slekten Sphinx, og kan minne om et nattfly i slekten Cucullia. Brystet er grått med svarte lengdestriper, hodet temmelig stort, antennene lyse og rundt halvparten så lange som forvingene. Bakkroppen har en bred, grå midtstripe, på sidene svarte og hvite flekker. Forvingene er lysegrå med et mørkegrått, svartkantet bånd langs ytterkanten og en del svarte lengdestreker. Grunnfargen og tydeligheten på tegningene kan variere mye. Bakvingene er grå. Larven er mørkegrønn med hvite flekker, hornet på bakkroppen er grønn, ellers skiller den seg fra de fleste andre svermerlarver på at den er mye mindre.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Denn svermeren hører til i de tørre områdene i det sørlige USA. Den flyr over tørr buskmark og i fjellene i ørkenområder. Larvene lever på ulike arter av einer (Juniperus).

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Den finnes fra det sørlige California i vest til Texas i øst.

Kilder[rediger | rediger kilde]

  • Oehlke, W. Sphingidae of the Americas – Sphinx dollii. [1]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]