Spellbinder

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Spellbinder
Generell informasjon
SjangerDrama / Science fiction / Eventyr
Prod.landAustralsk / Polsk
Sendeår1995
Sesonger1
Episoder26
Lengde25 min. (per episode)
SpråkEngelsk
Foran kamera
MedvirkendeZbych Trofimiuk
Gosia Piotrowska
Heather Mitchell
Brian Rooney
Michela Noonan
Krzysztof Kumor
Bak kamera
Sending
Periode9. januar4. juli 1995
TV-kanalNine Network
Eksterne lenker
IMDb

Spellbinder er en australsk-polsk science fiction-serie for barn og ungdommer, produsert av Film Australia for Australian Film Finance Corporation i samarbeid med Telewizja Polska i 1995. Den består av 26 episoder, hver på 24 minutter. De første tretten episodene foregår hovedsakelig i en parallell verden (Riana's World), mens de neste tretten episodene hovedsakelig foregår i vår egen verden (Paul's World), nærmere bestemt i Sydney.[1]

Det ble laget en oppfølger i 1997, Spellbinder 2: Land of the Dragon Lord, hvor Heather Mitchell returnerer som «Ashka».

Handling[rediger | rediger kilde]

Mens han er på leirskole sammen med klassen sin i Blue Mountains, blir Paul Reynolds ved en ulykke sendt til en parallell verden, styrt av en gruppe som kalles spellbindere. Denne verdenen er mer hierarkisk og teknologisk annerledes enn vår egen verden. Der møter han jenta Riana, som hjelper ham.

Spellbinderne har oppdaget hvordan de kan bruke statisk elektrisitet, og har drakter som kan kaste lyn. De flyr i kobberfarvede fartøyer som bruker store roterende krystaller og antagelig skaper en slags magnetisk effekt. Spellbinderne bruker sin begrensede kjennskap til teknologi til å herske over verdenen, men har mistet mye av sin kunnskap i en tidligere katastrofe, og er ikke istand til å forstå teknologien de bruker eller lage eller reparere drakter og fly. En av spellbinderne, «Ashka», prøver å få Paul til å lære henne å lage krutt, så hun kan ta makten fra de andre spellbinderne og herske alene. De andre spellbinderne oppdager til slutt Ashkas planer, men hun rømmer før hun kan bli straffet.

Mye av serien handler om Pauls forsøk på å komme seg hjem. Dette klarer han etterhvert, med hjelp fra vennene Alex og Katrina, men Riana blir sendt med ham, og må klare seg i storbyen Sydney. Etterhvert får han sendt Riana tilbake, men da klarer Ashka å komme seg til Pauls verden. Der narrer hun Pauls far, en vitenskapsmann, til å lage en elektrisk drakt av samme slaget som spellbinderne bruker, bare langt kraftigere.

Til slutt klarer Paul å avsløre Ashkas planer, og ta henne til fange. Ashka blir sendt tilbake til sin egen verden. Spellbinderne innser at de må dele sin kunnskap med resten av samfunnet. Døren mellom de to verdenene blir stengt permanent for å beskytte den parallelle verdenen mot vår egen langt mer avanserte verden.

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Opptakene fra Rianas verden er hovedsakelig gjort i Polen (Kraków og Pieskowa Skała), og med mange polske skuespillere. De snakker engelsk med markert østeuropeisk aksent. Opptakene fra Pauls verden er gjort i Sydney og Blue Mountains.

Medvirkende[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ TV.com. «Spellbinder». TV.com. Besøkt 30. november 2016. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]