South Platte River

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Plattes avrenningsområde (gult), med North og South Platte River.
South Platte
Gangbro over South Platte i Denver.

South Platte River, tidligere blant annet Niinéniiniicíihéhe og Río Jesús María, er en av de to elver som danner Platte River. Takket være denne er viktige østlige deler av staten Colorado fruktbar. Den andre hovedfuren er North Platte River.

Elveløp[rediger | rediger kilde]

Elven har sine kilder i Rocky Mountains og kalles South Platte River fra Park County der vassdragene South Fork og Middle Fork flyter sammen. Elven renner hovedsakelig mot nordnordøst og gjennom storbyen Denver. Nordover forbi Denver danner floden grunnlag for et tett befolket industriområde, i en fruktbar dal. I Colorado er floden regulert med demninger for irrigasjon, kontroll av oversvømmelser og kraftproduksjon.

Etter byen Greeley bøyer elven østover og fortsetter inn i vestre Nebraska mellom Julesburg og Big Springs. Elven passerer Ogallala i Nebraska og forenes med North Platte River i nærheten av byen North Platte.

Historie[rediger | rediger kilde]

South Platte ble kalt Niinéniiniicíihéhe av arapahoindianerne som bodde ved dens bredders. De første spanske oppdagelsesreisende kalte den Río Chato. I 1702 fikk den navnet Río Jesús Maria av kaptein Jose Lopez, en tewa-irsk speider og krigskaptein for de indianske hjelpestyrker fra Nuevo Mexico som bler beordret av visekongen av Ny-Spania om å utforske dette Tierra Incognita for å forsøke å avdekke en fransk inntrengen mot Nuevo Mexico.[1]

South Platte River var en vikig vannkilde i Colorado. Lenge før byen Denver ble til kom mange reisende til South Platte River for å unnslippe det store tørre slettelandet kalt Great Plains. På norsk er det vanlig å kalle dette for prærien, men i USA skjelnes det mellom prærielandbeltet og det brede og opprinnelig mer øde og tørrere Great Plains. Den vestligste rand av Great Plains ble også lenge kalt The Great American Desert. Disse folkene tålte heten, men trengte vannet de kunne få fra South Platte River. Bøtter og brønner var tilstrekkelig for en tid, men så ble Denver vannsystem etablert.[2]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Nebraska: A Guide to the Cornhusker State. Nebraska State Historical Society. p. 46.
  2. ^ Denver Water History Arkivert 3. september 2016 hos Wayback Machine.. Accessed June 23, 2014.

Kilder[rediger | rediger kilde]