South Pass (Wyoming)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Historiske South Pass, utsyn vestover, mot Pacific Springs.
Topografisk kart over sørvestre Wyoming

South Pass er det kollektive navn på to fjellpass i Wyoming i USA som går gjennom det nordamerikanske vannskille i Rocky Mountains. Passene ligger i sørvestre Fremont County, omkring 55 kilometer sørvest for Lander. Det historiske passet med nybyggerleden ligger på 2 259 m høyde over havet, mens det nåværende passet med den moderne hovedveien ligger 4 kilometer lengre mot nordvest på 2 300 moh.

South Pass er den laveste punkt mellom de midtre og sørlige Rocky Mountains og har historisk vært en viktig led gjennom fjellene; herigjennom gikk blant anneat nybyggerledene Oregon Trail, California Trail og Mormon Trail på 1800-tallet. Idag løper Wyomings delstatsvei 28 (South Pass Highway) gjennom passet.

Elven Sweetwater River, en sideelv tll North Platte River, har sin kilde i nærheten og renner ned på passets østside.

Historie[rediger | rediger kilde]

Passet var ukjent for europeisk-amerikanske utforskere på tiden for Lewis og Clarks ekspedisjon 1804–1806; den krysset fjellene lengre nord, i dagens Montana. Astoreksedisjonen i 1812, en gruppe pelsjegere anført av Robert Stuart, var de første europeiskættede amerikanere som kartla passet og rapporterte senere sine funn til president Madison. Passet ble imidlertid ikke benyttet av nybyggere de første årene etter oppdagelsen; kjennskapen gikk rett og slett tapt, og det kan skyldes at de reisendes offisielle rapport var alt for vag til å oppflamme noen interesse eller peke ut hvor så dette passet var. Det måtte oppdages på nytt, og det skjedde ikke før i 1820-årene.

Kaptein Benjamin Bonneville ledet et første vogntog med 20 vogner og 110 nybyggere over passet i 1832, og i perioden fra omkring 1848 til 1868 var passet den vanligste ruten for hundretusentalls nybyggere på vei vestover mot California eller Oregon. Nybyggerne fulgte North Platte River og Sweetwater River til deres kilder og videre gjennom passet vestover. I samband med at den transamerikanske jernbane gjennom Wyoming ble ferdigstilt i 1869 valgte Union Pacific en sørligere rute for jernveien, som deretter overtok nybyggerledenes rolle som hovedsakelig vei vestover.

South Pass City ble grunnlagt som en diligencestasjon og senere også telegrafstadjon på Oregon Trail på 1850-tallet. Også Atlantic City ble grunnlagt i samband med et kortlivet gullrush i regionen på slutten av 1860-tallet. I Atlantic City ble det senere bedrevet jernbrudd frem til 1983 og på stedet er det fortsatt et lige samfunn, mens South Pass City er blitt en spøkelsesby etter gullrushets slutt, og er i dag et historisk minnesmerke.

Oregontrail 1907.jpg

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Bagley, Will. South Pass: Gateway to a Continent (Norman: University of Oklahoma Press, 2014) 325 pp