South Bank (London)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
South Bank
South Bank
Land Storbritannia Storbritannia
Konst. land England England
Distrikt: Lambeth
Admin. grevskap: Stor-London
Seremon. grevskap: Stor-London
Status Sted i Indre London
Postkode: SE1

Koordinater: 51°30′30,607″N 0°6′28,555″V

Royal National Theatre.

South Bank er et område sentralt i London, på sørsida av Themsen i bydelen Lambeth. Navnet South Bank på kvartalene nærmest Themsen mellom Blackfriars Bridge og Westminster Bridge er et resultat av jubileumsutstillinga Festival of Britain, som ble holdt her i 1951. De historiske betegnelsene på det samme området er Lambeth Marsh og Lower Marsh.

Et varig minne om utstillinga er konserthuset Royal Festival Hall, og i åras løp har South Bank fått den høyeste konsentrasjonen av kultur- og kunstinstitusjoner i London. Foruten Southbank Centre – som Royal Festival Hall nå er en del av – finner en her Royal National Theatre, Hayward Gallery, kinoene National Film Theatre og bfi IMAX, foruten turistattraksjonen London Eye. Her ligger også det iøynefallende hvite tårnet til London Television Centre, der kulturprogrammet The South Bank Show blir produsert, og det karakteristiske OXO Tower. Universitetet King's College har en campus (Waterloo campus) på South Bank.

South Bank betraktes av mange som arnestedet for britisk street skateboarding. Avsatsene nedenfor Queen Elizabeth Hall har vært en yndet plass for lokale og tilreisende skatere siden 1970-tallet. Nylig har kunstprosjektet «The Side Effects of Urethane» resultert i en park med bevegelige skulpturer for skating ved Southbank Centre.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]