Sophie av Pommern

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Sophie av Pommern
Dronning av Danmark-Norge
Født1. jan. 1498Rediger på Wikidata
Szczecin
Død13. mai 1568Rediger på Wikidata (70 år)
Schleswig
BeskjeftigelseGemal, salmedikter Rediger på Wikidata
Embete
  • Dronning av Danmark (1523–1533) Rediger på Wikidata
EktefelleFrederik I
FarBogislaw X. av Pommeren
MorAnna av Polen
SøskenAnna av Pommern
Barnim IX
Georg I av Pommeren
BarnHans den eldre
Elisabeth
Adolf av Slesvig-Holsten-Gottorp
Dorothea
Frederik
NasjonalitetNorge
Danmark
Tyskland
GravlagtSlesvig domkirke

Sophie av Pommern (født 1498 i Stettin, død 13. mai 1568 i Slesvig by) var dronning av Danmark og Norge fra 1523 til 1533 gjennom sitt ekteskap med Frederik I.

Biografi[rediger | rediger kilde]

Hun tilhørte Gryfene, og var eldste datter av hertug Bugislav X av Pommern og Anna av Polen. Den 9. oktober 1518 ble hun gift med hertugen av Slesvig og Holsten, Frederik I, som var blitt enkemann i 1514 etter Anna av Brandenburgs død.

Det vites ikke så mye om hennes personlighet. Hun skal ikke ha spilt noen politisk rolle. Det menes at hun har vært interessert i religion, og at salmen «Gott ist mein Heil, mein Hülf und Trost» skulle være skrevet av henne.

I 1523 overtok hertug Frederik den dansk-norske tronen som Frederik I etter at nevøen Christian II var fordrevet. Ved sin kroning hadde Sophie fått tillagt Lolland og Falster, slott i Kiel og Pløn med tilhørende amter, samt byer i Holsten, som livgeding. Sophie bosatte seg i Kiel og oppfattet hele livgedinget som sin private eiendom. Det kom derfor ofte til stridigheter mellom henne og kongen. De overenskomstene som var blitt inngått ble ikke overholdt.

Etter kongens død ble Sophie boende på Gottorp slott og reiste først derfra da hennes sønn Christian III forlangte det. Hun døde i 1568 og ble begravet i Schleswig domkirke.

Barn[rediger | rediger kilde]

Ved giftemålet ble Sophie stemor til Frederiks to barn Christian (1503-59 og Dorothea (1504–47). Selv fikk paret følgende barn sammen:

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Forgjenger:
 Elisabet av Østerrike  
Dronning av Norge og Danmark
Etterfølger:
 Dorothea av Sachsen-Lauenburg