Hopp til innhold

Sophie Axelsdatter Brahe

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Sophie Axelsdatter Brahe
Født11. mai 1578Rediger på Wikidata
Elvedgård
Død21. des. 1646Rediger på Wikidata (68 år)
København
BeskjeftigelseGodseier Rediger på Wikidata
EktefelleHolger Rosenkrantz
FarAxel Ottesen Brahe
MorMette Falksdatter Gøye
SøskenThyge Axelsen Brahe
Barn
6 oppføringer
Erik Rosenkrantz
Gunde Rosenkrantz
Jørgen Rosenkrantz
Beate Rosenkrantz
Sophie Rosenkrantz[1]
Mette Rosenkrantz[1]
NasjonalitetDanmark

Epitafium over Holger Rosenkrantz og Sophie Brahe i Hornslet Kirke.

Sophie Axelsdatter Brahe (født 11. mai 1578 på Elvedgaard, død 21. desember 1646 i København) var en dansk adelsdame. Hun var datter av riksråd Axel Ottesen Brahe til Elvedgaard og hustru Mette Falksdatter Gøye. Astronomen Tycho Brahe var hennes farbror, og navnesøsteren Sophie Brahe var hennes faster.

Biografi[rediger | rediger kilde]

Sophie ble 13. juni 1598 gift med Holger Rosenkrantz til Rosenholm ved Randers. Bryllupet foregikk på Malmøhus, hvor hennes søstre Birgitte og Anne samtidig ble gift med henholdsvis Henrik Gøye og Eiler Qvitzow.

I forbindelse med Wallensteins besettelse av Jylland i årene 1625-29, forlot familien Rosenholm og tok opphold hos skånske slektninger. Siden vente de tilbake, og Rosenkrantz søkte avskjed som riksråd og oppga sin lensmannspost på Odensegård, hvilket påførte familien en del økonomiske bekymringer.

Som mange andre hustruer til danske adelsmenn på 1600-tallet, var hun en myndig og selvstendig dame. På grunn av mannens forpliktelser som riksråd og hans teologiske studier, ble Sophie den som forvaltet familielivet og godsdriften. Rosenholm fungerte som en slags skole for over 50 adelige og borgerlige barn, som under Rosenkrantz utviklet seg til et åndelig kraftsenter. Sophie bidro blant annet som pleie- og matmor.

Hun fødte i perioden 1600-17 ikke mindre enn 13 barn, hvorav åtte nådde voksen alder. Dertil kom fire nevøer i pleie etter Gøyes død i 1611, og seks nieser etter Birgittes død i 1619.

Håndskrifter[rediger | rediger kilde]

Etterlatte håndskrifter, forfattet av Sophie, inngikk siden i Anne Gøyes samlinger som senere dannet kjernen i Karen Brahes bibliotek, nå i Roskilde.[2] Det store familiearkivet fra Rosenholm brant i 1826. En stor samling avskrifter av især Rosenkrantz' vitenskapelige korrespondanse er dog bevart. Sophies regnskapsbok, som i dag finnes på Det Kongelige Bibliotek, gir god innsikt i en dansk adelsfamilies liv i 1600-tallets første halvdel.

Paret ligger begravet i familiegravkapellet i Hornslet kirke i Jylland.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Genealogics[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ Karen Brahes Bibliotek, karenbrahe.dk

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]