Soomaa

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Soomaa er et 4.700 hektar stort myr-område i det sentral-sørvestlige Estland, i grensetraktene mellom Pärnu fylke i vest og Viljandi fylke i øst. Myrområdene dekker et enormt, flatt sletteland mellom elvene Halliste og Pärnu, og støter på et bølgete høyland i sør – Sakala. Området strekker seg mellom byene Sindi og Võhma, og en del av myrområdet er vernet som Soomaa nasjonalpark.

Myrområdet er populært for fritid og rekreasjon, men det anbefales at man ferdes på avmerkede stier og løyper. Torven er inntil 8 meter dyp, dvs inntil 8 000 år gammel utfra den normale tilvekst på en millimeter per år. Om våren kan det bli store oversvømmelser i smelteperioden, tidvis med 1 meter per døgn i flere dager. Da kan både myr, landbruksmark og veier bli totalt oversvømmet og uframkommelige uten båt.

Maleren Marju Bormeister (f. 1951) har malt en rekke landskapsmalerier fra myrene, som hun oppsøker år etter år. I den sovjetiske perioden var det en militærleir i myrområdet – med både rakettbase og militær flyplass.[1]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Kokk, Aavo og Eilart, Andres: Brushstroke Estonia, forlaget Regio. Tallinn, 2011, side 60.