Soma (hinduisme)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Soma (sanskrit सोम, sóma), eller haomaavestisk, er en plante og en drikk laget av ham som er omtalt i de hellige indoiranske skriftene Rigveda og Avesta. Personifiseringen av soma er også regnet som en guddom.

Soma i mytologien[rediger | rediger kilde]

Over hundre hymner i Rigveda er viet til Soma, og han blir omtalt som «Gudenes gud».[1] I noen hymner blir han til og med kalt skaper og far til gudene.

Soma gir dem som drikker den styrke, helse og glede, og gjør dem yngre og mektige. Indra fikk kraft fra ham før viktige strider, som da han nedkjempet monsteret Vritra.

I senere hinduisme ble Soma identifisert med månen. Dette har gjort at navnet på mandag er sōmavāra (sanskrit) eller avledede navneformer på mange indiske språk.

Som en egen person blir det fortalt at Soma var gift med flere søstre (enten 27 døtre av Prajāpati eller 33 døtre av Daksja). De 27 konene tilsvarer de forskjellige naksjatraene i indisk astrologi, og favorittkonen av disse var Rohini (stjernen Aldebaran).

Drikken soma[rediger | rediger kilde]

Framstillingen og bruken av somadrikken er skildret i Rigveda. Planten soma blir presset og saften blandet med melk for så å ofres. Det blir fortalt om både guder og dødelige som drikker soma. Drikken skal hjelpe mot det meste av helseplager, forynge dem som drikker den og forlenge livet deres. Den kan også frembringe syner. Noen vediske hymner skildrer hvordan prester først så gudene etter at de hadde drukket soma.

Framgangsmåten for å framstille soma ble overlevert muntlig blant prester, og er i dag ukjent. Det finnes likevel tradisjoner der en framstiller soma i dag med diverse erstatninger.

Planten soma[rediger | rediger kilde]

Det er omstridt hvilken plante soma egentlig er, og gjennom tidene har det kommet mange forslag. På grunn av at soma skal gi syner og virker oppkvikkende har en lett etter passende hallucinogener. Noen utbredte forslag er rød fluesopp (Amanita muscaria), som er kjent fra sjamanistiske ritualer i Sibir, og Ephedra, plantear som inneholder efedrin og lenge har vært brukt i tradisjonell kinesisk medisin. En tenker også at en kan ha blandet cannabis og valmuefrø. Arkeologiske utgravninger i Gunur Tepe nær Merv i Turkmenistan har funnet spor etter valmue, cannabis og efedrin i kokekar, men dette er så langt det eneste funnet.[2]

Soma i moderne kultur[rediger | rediger kilde]

Ordet «soma» er blitt brukt flere ganger om forskjellige lykkegivende russtoff i moderne kultur. Et velkjent eksempel er i Brave New World (1932) av Aldous Huxley, der det er et stoff som gir hele befolkningen en følelse av velvære uten bakrus eller nedturer.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]