Som den er

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

«Som den er» er et forbehold av en selger som medfører at kjøper aksepterer en viss grad av risiko tilknyttet påregnelige mangler på tidspunktet ved besiktigelse som det enten er opplyst om eller ikke. Selger må fremdeles ha fortalt kjøper om alt som er viktig.[1] Det er et juridisk begrep hvor selger uttrykker en ansvarsfraskrivelse fra vanlig underforståtte rettigheter og garantier, og kjøperen godtar varen i den stand den er i ved besiktigelse «med alle feil» selv om de ikke er umiddelbart åpenbare. Kjøperen bør derfor ta seg ekstra tid til å undersøke varen før man tar imot tilbudet, eller eventuelt søke råd hos en ekspert.[2] Frasen «forbehold om feil i annonsen» er et lignende forbehold noen ganger sees, men i likhet med «som den er» frarådes slike fraser ofte da de har begrenset juridisk tyngde og kjøper likevel vil ha anledning til å klage på feil.[3][4]

1. januar 2024 ble forbrukerkjøpsloven skjerpet slik at det ikke lenger er lov til å selge noe "som den er". [5][6]

Opplysnings- og undersøkselsesplikt[rediger | rediger kilde]

«Som den er»-forbeholdet fritar ikke selger fra normal opplysningsplikt, men stiller rettslig sett et strengere krav til kjøpers undersøkelsesplikt, særlig ved overtagelsestidspunktet.[7] Etter forbeholdet vil kjøper ofte ha vanskelig for å få medhold i åpenbare feil og mangler som burde vært synlige eller kjent ved overtakelse. Forbeholdet fristiller imidlertid ikke selgeren fra å opptre lojalt, og selger kan således ikke holde tilbake eller gi uriktige opplysninger om negative forhold som kjøper burde hatt grunn til å regne med etter en objektiv vurdering.[8]

Rettssaker[rediger | rediger kilde]

Diskusjoner kan oppstå etterkant dersom det oppstår feil som kjøper mener selger burde opplyst om eller burde hatt mistanke om. Det har særlig vært rettssaker hvor kostbare varer har blitt solgt «som de er», for eksempel ved salg av bil eller bolig. Omfanget av forbeholdet kan være uklart, og det kan også bli diskusjoner om hva som regnes som mindre eller større feil.

En «som den er»-klausul fritar ikke selgeren fra andre garantier som har blitt gitt enten skriftlig eller muntlig, som for eksempel en annonsebeskrivelse. Dersom varen ikke samsvarer med annonsens beskrivelse kan kjøperen heve handelen.

Eksempler[rediger | rediger kilde]

Bruktbil[rediger | rediger kilde]

For eksempel kan en selger av en bruktbil skrive i salgskontrakten at «kjøper aksepterer bilen som den er med alle feil». To minutter etter at kjøperen har kjørt avgårde stopper bilen opp og motoren har blitt ødelagt. Kjøperen har da ikke rett på noen refusjon med mindre kjøperen kan bevise at han har blitt svindlet eller at selgeren har misligholdt en garanti. Dersom det kan bevises at kjøperen har blitt lurt så kan dette være et konkret eksempel på et tilfelle hvor kontrakten kan gjøres ugyldig, og at ansvarsfraskrivelsen dermed kan bli kjent ugyldig.

«Som den er» kan hentyde at selger mistenker noen underliggende problemer, og eventuelt ikke ønsker å stå til ansvar for disse.[9] Disse mistankene bør i så fall opplyses om av selger som en del av opplysningsplikten, samt at det stiller strengere krav til kjøpers undersøkelsesplikt.[trenger referanse]

Eiendom[rediger | rediger kilde]

Kjøpere av fast eiendom kan støte på kompliserte rettslige problemer dersom det skulle dukke opp forhold eller bekjentgjørelser på en eiendom kjøpt «som den er». Dette trenger ikke nødvendigvis å begrense seg til problemer med selve bygningsmassen som kan avdekkes av en takstmann, men kan være andre omliggende ting. Søk i offentlige registre kan være krevende og blir ofte gjort slepphendt av selgeren, hvilket betyr at kjøperen kan bli beheftet med heftelser på hjemmet eller kan få uventede utgifter knyttet til ting som for eksempel offentlige tjenester.

I den nye norske avhendingsloven som fortsatt er under utarbeidelse i 2020 er det foreslått at det ikke lenger skal være lov å selge bolig «som den er». Det er ventet at dette vil få ned antall konflikter rundt boligkjøp.[10][11]

Ulike jurisdiksjoner[rediger | rediger kilde]

I enkelte jurisdiksjoner må ulike garantier fraskrives spesifikt, som for eksempel garanti om eierskap.

Storbritannia[rediger | rediger kilde]

I britisk lov om forbrukervern og urimelige kontraktsvilkår ligger det begrensninger på hvilke muligheter en produsent eller selger har for å fraskrive seg ansvar helt eller delvis. Noen relevante lover er «Unfair Terms in Consumer Contracts Regulations 1999» og «Sale of Goods Act 1979» .

USA[rediger | rediger kilde]

I «Uniform Commercial Code» som gjelder for store deler av USA er «as is» sitert som et eksempel på språk som kan ekskludere alle impliserte garantier som ellers ville bekyttet kjøper, inkludert forbrukerrettigheter gitt i amerikansk lovverk.[12]

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

 1. ^ «I disse tilfellene kan du klage på et bruktkjøp». FINN.no. Arkivert fra originalen 18. januar 2021. Besøkt 1. januar 2021. 
 2. ^ «As Is». Besøkt 9. mai 2013. 
 3. ^ Njarga, Berit B. (4. oktober 2018). «Ikke bry deg om «forbehold om feil i annonsen»». dinside.no (norsk). Besøkt 17. august 2021. 
 4. ^ «FINN fraråder generelle forbehold om feilinformasjon i bilannonser – FINN.no hjelpesenter». Arkivert fra originalen 17. august 2021. Besøkt 17. august 2021. 
 5. ^ Fosmark, Per Racin. «Her er regelendringene som gjelder fra 1. januar 2024 - Lovdata». lovdata.no (norsk). Besøkt 12. februar 2024. 
 6. ^ Ege, Thomas (24. januar 2024). «Ny lovendring gir deg bedre forbrukerrettigheter». Forbrukerrådet. Besøkt 12. februar 2024. 
 7. ^ «Selgers opplysningsplikt og kjøpers undersøkelsesplikt etter avhendingslovenav Marielle Ellingsen, Liten masteroppgave i rettsvitenskapved Universitetet i Tromsø, Det juridiske fakultet, Høsten 2011» (PDF). 
 8. ^ «Jusinfo.no: Nærmere om rettsvirkningen av as is». jusinfo.no. Besøkt 1. januar 2021. 
 9. ^ AS, TV 2 (7. oktober 2018). «BMW M5: Drømme BMW-en er i ferd med å bli et mareritt». TV 2 (norsk). Besøkt 16. januar 2022. 
 10. ^ «Avhendingsloven blir endret». Norsk takst. Arkivert fra originalen 27. november 2020. Besøkt 2. januar 2021. 
 11. ^ «Slutt på å selge bolig «som den er»». e24.no. Besøkt 2. januar 2021. 
 12. ^ Uniform Commercial Code, § 2-316. Exclusion or Modification of Warranties, accessed 25 August 2019

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]