Soldatara

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Soldatara
Soldatara
Vitenskapelig(e)
navn
:
Ara militaris
L., 1766
Norsk(e) navn: soldatara
Hører til: Ara,
araer,
parakitter
IUCNs rødliste: [1]
ver 3.1
UtryddetUtryddet i vill tilstandKritisk truetSterkt truetSårbarNær truetLivskraftigVU - Sårbar

VU — Sårbar

Habitat: terrestrisk, subtropisk regnskog, 600–2 600 moh
Utbredelse: se kartet
Utbredelseskart for soldatara
MexicoBolivia
Ara militaris

Soldatara (Ara militaris) er en art i slekten Ara. Arten er sårbar (VU) for utryddelse.[1] Den er utbredt fra Mexico i nord til Bolivia i sør og overlever i form av tre distinkte underarter.

Nominatformen er A. m. militaris, som finnes i det nordlige Bolivia, Peru, Ecuador, Colombia, og Venezuela. A. m. mexicana finnes i Mexico og A. m. boliviana lenger sør i Bolivia. A. m. mexicana er fysisk størst av underartene, mens A. m. militaris er minst.

Soldataraen har fått navn etter den karakteristiske grønne grunnfargen, som kan minne om en soldats uniform. Det er kun mindre forskjeller i utfargingen mellom underartene. Fuglen blir typisk 70–80 cm lang, målt fra hodet til tuppen av stjerten, og veier typisk 900–1 100 gram. Alle har en karakteristisk rød pannelapp i overkant av overnebbet, som er sort. Den ytre halvdelen av vingene er blå på oversiden og gulaktig på undersiden. Bakre del av ryggen og de midtre halefjærene er også blå, mens de ytre halefjærene er gulaktig.

Utfargingen av fjærdrakten gjør at soldatara kan forveksles med gladiatorara (Ara ambiguus), men sistnevnte er fysisk større.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Ruddy-turnstone-icon.pngDenne ornitologirelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.