Softis

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Softis

Softis (fra engelsk soft ice eller soft serve ice cream) er en type iskrem der man bruker en pumpeteknikk for å doble mengden luft i iskremen. Iskremen ble populær blant forbrukere som foretrakk en lettere tekstur.

Det har versert flere historier om hvordan softisen først ble startet. To av de mest populære har vært historien om selskapet Dairy Queen i Davenport i Illinois og Thomas Carvellus i Hartsdale i New York. Begge har til felles at de startet med å gjøre iskremene sine mykere i 1930-årene og i USA.[1][2]

I 1960-årene ble det introdusert maskiner med mekanisk luftpumpe til softismaskiner. Dette bidro til at moderne softis ble luftigere og mykere enn tidligere.[3]

Softis blir normalt kjølt istedenfor fryst. Temperaturen den kjøles ned til er ca. −4 °C i motsetning til en vanlig fryser på under 18 °C. Noe sammen med luft bidrag til at isen blir mykere. Softisen må også kjøles svært fort, for å unngå krystallisering. Alt dette blir ordnet av en maskin som kjøler blandingen raskt, pumper i luft og sørger for jevn temperatur.

Metoden muliggjorde også softismaskiner hvor softisen fordeles og serveres i kjeks på stedet. Softisen blir da stort sett fordelt i kjeks ved hjelp av pumpe. De vanligste typene er vaniljesoftis, men det finnes også softis med andre smaker, som med jordbær eller sjokolade.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «The True History of Soft Serve Ice Cream». www.cdagro.com. Arkivert fra originalen 22. mai 2017. Besøkt 8. juni 2017. 
  2. ^ Arumugam, Nadia. «The Low Down on Soft Serve on National Soft Ice Cream Day». Forbes. Besøkt 8. juni 2017. 
  3. ^ «The Margaret Thatcher Soft-Serve Myth». The New Yorker. 9. april 2013. Besøkt 8. juni 2017. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]