Hopp til innhold

Society of Petroleum Engineers

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Society of Petroleum Engineers, forkortet SPE, er en verdensomspennende non-profitt organisasjon som arbeider for faglige interesser til personer som arbeider med utvinning og produksjon av petroleum. Organisasjonen arrangerer faglige møter, kurs og konferanser, gir ut bøker og tidsskrift og utarbeider tekniske standarder. I 2023 har SPE mer enn 119 000 medlemmer, fordelt på over 138 land.[1]

Organisasjonen ble offisielt grunnlagt i 1957. Hovedkontor er i Richardson i Texas i USA. I Norge har SPE avdelinger for Oslo, Stavanger, Bergen, Trondheim og for Nord-Norge.

SPE har som uttrykt formål[1]

To collect, disseminate and exchange technical knowledge concerning the exploration, development and production of oil and gas resources, and related technologies for the public benefit; and to provide opportunities for professionals to enhance their technical and professional competence.

Fritt oversatt kan dette uttrykkes som «å samle, spre og utveksle teknisk kunnskap knyttet til utvinning, utvikling og produksjon av olje- og gass-ressurser samt relatert kunnskap, til nytte for allmenheten og for å gi fagpersoner muligheten til å øke sin tekniske kunnskap og kyndighet».

Organisasjon

[rediger | rediger kilde]

SPE er en organisasjon av betalte medlemmer, der de fleste er ingeniører. Krav for å bli medlem er arbeid relatert til petroleumsteknologi samt en grad fra universitet eller høyskole. Det er også mulig å bli student-medlem. Inntekter fra medlemskap bli brukt til å fremme aktiviteter i organisasjonen.

Organisasjonen blir ledet av et valgt styre, der presidenten blir valgt på årlig basis. Nordmannen Helge Hove Haldorsen var president i 2015.[2] En gruppe ansatte er ansvarlig for daglig drift, ledet av en direktør (CEO).

Hvert land har sin egen organisasjon, med lokale styrer i hver avdeling.

Møter og konferanser

[rediger | rediger kilde]

En lang rekke kurs og konferanser blir organisert av organisasjonen, både på globalt og lokalt nivå. Den største og viktigste konferansen er den årlig SPE Annual Technical Conference and Exhibition (SPE ATCE). Denne arrangeres om høsten, vanligvis i USA. I 2020 var det over 5000 påmeldte.[3]

Tidsskrift

[rediger | rediger kilde]

Medlemmer mottar alle det månedlige tidsskriftet Journal of Petroleum Technology. I tillegg gir SPE ut en rekke tekniske tidsskrift innenfor mer spesialisterte områder av petroleumsteknologi:[4]

 • SPE Drilling and Completion fokuserer på boreteknologi og faktorer som påvirker boreoperasjoner. Tidsskriftet erstatter det tidligere SPE Drilling Engineering.
 • SPE Economics & Managements dekker ressursevaluering og petroleumsøkonomi.
 • SPE Journal publiserer forskningsbaserte artikler om teknologi og teoretisk forståelse.
 • SPE Production & Operations dekker produksjonsteknologi, nedihullsteknologi og flerfase-strøm i transportsystem.
 • SPE Reservoir Evaluation & Engineering publiserer artikler om reservoarstyring, reservoarkarakterisering og reservoarsimulering.

Tekniske artikler gitt ut av SPE blir gitt et løpenummer SPE xxxxx, som er tilstrekkelig for å identifisere artikkelen. Alle artikler er tilgjengelige (mot betaling) via web-portalen OnePetro. Dette er et felles online-bibliotek for over tyve samarbeidspartnere, der SPE er én av partnere og også driftsansvarlig. Biblioteket ble lansert i 2007 og inneholder nå over 200 000 petroleumsrelaterte tekniske artikler.[5]

PetroWiki

[rediger | rediger kilde]

SPE drifter wiki-sidene PetroWiki, basert på innhold fra Petroleum Engineering Handbook.[6] Innholdet i denne håndboken blir presentert i opprinnelig form, sammen med tillegg og endringer lagt til av frivillige bidragsytere. Alt innhold blir moderert av to andre personer, for å sikre kvalitet i innholdet. SPE har copyright på innholdet i PetroWiki.

Tekniske standarder

[rediger | rediger kilde]

SPE har publisert en standard for rapportering av volumer av petroleumsreserver, kalt Petroleum Reservoir Management System (PRMS).[7] Reserver er volumet av petroleum som en forventer å kunne produsere fra et felt. For selskaper rapportert på børs må ressurser rapporteres årlig til børsen, etter strenge regler. Også New York-børsen har en etablert standard, kalt SEC-standarden. De to standardene PRMS og SEC er like på mange punkt, men også med noen forskjeller.

Kort tid etter at det var funnet olje i Spindeltop-feltet i USA i 1901 holdt kaptein og ingeniør Anthony Lucas et foredrag om hendelsen med tekniske detaljer på et møte i American Institute of Mining Engineers (AIME).[8] Tolv år senere, i 1913, hadde oljevirksomheten vokst såpass at det ble opprettet en egen komite i AIME med ansvar for å følge opp denne virksomheten. Komiteen var ledet av Anthony Lucas.

I 1922 hadde virksomheten vokst ytterligere, og noen universitet ga nå kurs i petroleumsteknologi. Det ble i dette året opprettet en petroleumsdivisjon i AIME, én av ti divisjoner i organisasjonen. Dette var ikke uten kontroverser, mange ønsket for eksempel at petroleumsteknologene skulle organisere seg som en del av American Association of Petroleum Geologists (AAPG).

Tidsskriftet Petroleum Technology ble startet av AIME i 1938 og kom ut med fire nummer i året.

Under og etter andre verdenskrig eksploderte behovet for olje, og med dette også antall personer som var ansatt i petroleumsvirksomhet. I 1948 ble AIME delt i tre grener og petroleum var én av disse. Hver gren hadde sitt tekniske tidsskrift som ble sendt til medlemmene. Journal of Petroleum Technology kom ut med første nummer i januar 1949. Antallet medlemmer som tilhørte petroleumsdelen vokste fra 2300 i 1945, til 3700 i 1950, og til over 10 000 på midten av 50-tallet.

I februar 1957 besluttet styret i AIME å dele organisasjonen i tre selvstyrte organisasjoner, basert på de tre grenene. Dermed ble Metallurgical Society of AIME, Society of Mining Engineers of AIME og Society of Petroleum Engineers of AIME grunnlagt. Det første styremøtet i SPE AIME ble holdt i Dallas i 1957, med John H. Hammond som valgt president.

Den første utgaven av SPE Journal ble publisert i 1961. Dette året startet også SPE Distinguished Lectures Series.

SPE ble løsrevet fra AIME i 1984.

Referanser

[rediger | rediger kilde]
 1. ^ a b «Society of Petroleum Engineers 2023 Fact Sheet» (PDF) (engelsk). www.spe.org. Besøkt 12. oktober 2023. 
 2. ^ «Society of Petroleum Engineers Former Presidents» (engelsk). www.spe.org. Besøkt 2. mars 2020. 
 3. ^ «Society of Petroleum Engineers ATCE» (engelsk). www.atce.org. Besøkt 2. mars 2020. 
 4. ^ «Society of Petroleum Engineers Publications» (engelsk). www.spe.org. Besøkt 2. mars 2020. 
 5. ^ «About OnePetro» (engelsk). Besøkt 2. mars 2020. 
 6. ^ «What is PetroWiki?» (engelsk). petrowiki.spe.org. Besøkt 2. mars 2020. 
 7. ^ Chapman Cronquist (2001). Estimation and classification of reserves of crude oil, natural gas and condensate. Richardson, Tx: Society of Petroleum Engineers. ISBN 978-1-55563-090-4. 
 8. ^ John Donnelly (2007). «1957–69: The Early Years». Journal of Petroleum Technology (engelsk) (October): 36-44. 

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]