Hopp til innhold

Snill

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Snill
Forfatter(e)Gro Dahle
SjangerBarnebok, bildebok, allalderlitteratur
UtgittSeptember 2002
ForlagCappelen
Illustratør(er)Svein Nyhus
For å lese om «å være snill», se snillhet, høflighet og oppdragelse; for å lese om «misforstått snillhet», se snillisme.

Snill er en norsk bildebok skrevet av Gro Dahle og illustrert av Svein Nyhus. Boka ble utgitt av Cappelen forlag første gang i 2002 og har siden kommet i flere opplag.

Boka handler om Lussi som er så snill og stille at hun blir usynlig og forsvinner i veggen, men bryter seg ut med et brak og åpner opp for andre forsiktige jenter og kvinner. Det poetiske språket og de dokkeaktige figurene i boka er karakteristiske for Gro Dahles og Svein Nyhus' allalderbøker.

«Snill» er virkelig ikke en snill bok, men en hvordan-bli-sinna-og-selvstendig-bok. Tre ganger tre og dobbelt så viktig som all verdens bøllekurs for jenter.

Nina Goga, Bergens Tidende

Boka ble tildelt Brageprisen som årets beste barnebok i 2002.

Boka er trykt i flere opplag på tilsammen 8 000 eksemplarer. Den har dessuten dannet grunnlag for en rekke mindre teaterforestillinger i Norge og Sverige, Gro Dahles egen omarbeidelse Lille frøken Linn og engelen i veggen og en tegnefilm av Astrid Alma Aakra (2006).

Boka er også utgitt i Sverige (Snäll, 2008), Polen (Grzeczna, 2011) og Danmark (Silkesød, 2011).

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]