Smurfene (filmserie)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Smurfene
orig.
Generell informasjon
GenreFilmkomedie, fantasyfilm, barnefilm
NasjonalitetUSA
SpråkEngelsk
Bak kamera
RegiRaja Gosnell Rediger dette på Wikidata
ManusDavid N. Weiss, Karey Kirkpatrick Rediger dette på Wikidata
Basert på
Smurfene Rediger dette på Wikidata
FotoPhil Méheux Rediger dette på Wikidata
Foran kamera
MedvirkendeHank Azaria, Neil Patrick Harris, Jayma Mays, Jonathan Winters, Katy Perry, Anton Yelchin, George Lopez Rediger dette på Wikidata

Smurfene (original tittel: The Smurfs) har dukket opp i fem langfilmer og to kortfilmer løst basert på Smurfene tegneserieserie skapt av den belgiske tegneseriekunstneren Peyo og 1980-tallets animerte TV-serier den skapte. De debuterte på kino i en animert spillefilm fra 1965 som ble fulgt av en animasjonsfilm fra 1976 med tittelen Smurfene og tryllefløyten. Tjueåtte til tretti år etter at The Magic Flute ble utgitt i USA, ble en spillefilm fra 2011 og en oppfølger fra 2013 produsert av Sony Pictures Animation og utgitt av Columbia Pictures. Live-action roller inkluderer Hank Azaria, Neil Patrick Harris, Jayma Mays, mens voice-over-rollene inkluderer Anton Yelchin, Jonathan Winters, Katy Perry og George Lopez En fullstendig animert omstart med tittelen Smurfene: Den hemmelige landsbyen ble utgitt gjennom Sony i april 2017.

Filmer[rediger | rediger kilde]

Smurfene (2011)[rediger | rediger kilde]

Utdypende artikkel: Smurfene (film)

Mens smurfene gjør seg klare for Blue Moon Festival, ser pappa Smurf i gryten sin en visjon av klønete smurf som strekker seg etter en dragestav og smurfenes mangeårige fiende, den onde trollmannen Gargamel, som fanger ham. Da pappa ikke vil at denne visjonen skal gå i oppfyllelse, tillater han Clumsy å plukke smurfroot, siden smurfrootmarkene fører til Gargamels slott. Clumsy adlyder Papa og ender opp med å utilsiktet føre Gargamel og kjæledyrkatten hans Azrael til landsbyen. Smurfene flykter alle for livet mens Clumsy ubevisst løper mot Forbidden Falls, med Papa, Smurfette, Grouchy, Brainy og Gutsyløper etter ham. De finner ham på kanten av en klippe, og mens de prøver å hjelpe ham opp, blir de sugd inn i en gigantisk virvel som bringer dem til 2011 New York City. For å gjøre vondt verre følger Gargamel og Azrael dem gjennom virvelen. Smurfene havner i leiligheten til Patrick og Grace Winslow, et ektepar som venter sitt første barn, og deres Basset Hound Elway. Etter å ha introdusert seg selv og forklart situasjonen deres, blir familien Winslow venn med dem og lar dem bo i leiligheten deres. Dagen etter, etter å ha behov for å finne en «Stjernekikker», følger smurfene Patrick til arbeidsplassen hans hos Anjelou Cosmetics, og misforstår den forrige forklaringen på jobben hans som spådom, der han ringer Grace for å hente dem.

I mellomtiden, etter å ha hentet Smurfe-essens fra en hårlokk av Smurfettes hår, ankommer Gargamel også Anjelou Cosmetics og ender opp med å bli behandlet positivt av Patricks sjef Odile når han bruker mesteparten av sin ervervede magi på hennes eldre mor ved å gjenopprette ungdommen og attraktiviteten hennes. Men Gargamel gjenopptar søket etter å ha gjenkjent Patrick og fulgt ham inn i FAO Schwarz, men blir arrestert etter å ha stjålet en annen manns løvblåserog for å ha forårsaket kaos i butikken med noen kunder mens de prøvde å fange smurfene. Gargamel klarer å bryte ut av fengselet ved hjelp av fluer, siden han møtte en møll og ba den bringe ham ørner for å hjelpe ham med å rømme. På den tiden klarer pappa å beregne natten han og de andre kan komme hjem. Men først må han finne ut trolldommen for å gjøre det. Patrick forteller dem at det er en gammel bokhandel i byen i nærheten av Anjelou Cosmetics som kan inneholde trolldommen pappa trenger. I mellomtiden knytter Patrick seg til smurfene etter å ha sendt det han trodde var hans ferdige annonse for å bli publisert. Dagen etter får imidlertid Patrick vite at Clumsy ved et uhell la ved Patricks første forsøk på reklamen før den ble sendt, et bilde med blåmåne-tema som han ikke klarte å sende inn. sint,

Tvunget til å søke på egenhånd finner smurfene bortsett fra Clumsy butikken og finner boken L'Histoire des Schtroumpfs av forskeren Peyo, som inneholder trolldommen for å gjøre månen blå. Men Gargamel får vite hvor de befinner seg, sniker seg inn i bokhandelen og finner en dragestav, og overfører magien hans til den mens han bruker den til å fange pappa mens han sender de andre i sikkerhet. Selv om smurfene lover pappa at de ikke vil prøve å redde ham og reise hjem, overbeviser Clumsy og Patrick, etter å ha sett feilen i handlingene deres etter at Grace ga ham et sonogrambilde av babyen deres, dem om å planlegge en redning. På Belvedere CastleEtter å ha økt dragestavens kraft med smurfeessens hentet fra biter av pappas skjegg, ser Gargamel seg overfor alle smurfene, tilkalt til New York av Brainy etter at han gjenåpnet virvelen ved å trylle frem den blå månen. Mens smurfehæren kjemper mot Gargamel, beseirer Smurfette Azrael og redder pappa før de blir med i kampen. Selv om Gargamel prøver å knekke smurfene ved å drepe Papa, redder Patrick ham mens Gutsy slår dragestaven ut av Gargamels hånd, men han slipper den. Clumsy prøver å fange den, og til pappas overraskelse lykkes han og sender Gargamel til å fly inn i søppelsekker og bli truffet av en MCI J4500-bussmed annonsen «Blue Moon» på. Smurfene heier på Clumsy og pappa uttrykker hvor stolt han er av ham. Like etter tar smurfene permisjon da Patrick mottar en telefon fra Odile om at han fortsatt har jobben sin fordi han til slutt ga henne det hun vil ha etter at hun la merke til den blå månen som Brainy skapte. Senere får Patrick og Grace en babygutt, som de kaller Blue for å hedre smurfene, som gjenoppbygger landsbyen deres i stil med New York.

I etterkant våkner Gargamel og får vite at han fortsatt er i nuet, og han ser på publikum før han bryter den fjerde veggen og spør dem «Hva ser du på?» og sprenger dem med tryllestaven sin.

Smurfene 2 (2013)[rediger | rediger kilde]

Utdypende artikkel: Smurfene 2

Smurfene må slå seg sammen med menneskevennene sine for å redde Smurfette, som har blitt kidnappet av den onde trollmannen Gargamel fordi hun vet om en hemmelig trylleformel som kan omgjøre hans nyeste kreasjon - Rampene - til virkelige smurfer.

Smurfene: Den hemmelige landsbyen (2017)[rediger | rediger kilde]

Utdypende artikkel: Smurfene: Den hemmelige landsbyen

I Smurf Village lever smurfene fredelig i landsbyen sin, under deres leder Papa Smurf. Noen av smurfene inkluderer Clumsy Smurf, Brainy Smurf, Hefty Smurf og Smurfette, som opprinnelig ble skapt av den onde trollmannen Gargamel fra en klump leire, men ble deretter forløst av Papa Smurf. Likevel føler Smurfette at hun passer ikke inn blant noen av de andre smurfene, når hun forsøker å finne sin egentlige mening med livet. I mellomtiden gjør Gargamel det til sitt viktigste oppdrag å fange alle smurfene, stjele all essensen deres, og deretter bli den aller mektigste trollmannen i verden.

Smurfette blir tatt til fange av Gargamel, og ført til slottet hans. Hun oppdager at det kanskje finnes en annen landsby full av smurfer. Smurfette kommer seg etter hvert tilbake til Smurf Village, hvor Papa Smurf avviser alle påstander om eksistensen av en annen Smurfe-landsby. Smurfette sniker seg imidlertid vekk for å lete etter den tapte landsbyen, sammen med Brainy Smurf, Clumsy og Hefty. Men Gargamel oppdager snart at Smurfene forsøker å finne denne landsbyen. Han reiser derfor ut sammen med han kjæledyr-katt Azrael og kjæledyr-gribben Monty for å stoppe smurfene.

De fire smurfene opplever en rekke forskjellige spennende eventyr, og møter forskjellige bisarre skapninger - inkludert en koloni med ildpustende øyenstikkere og en hule-labyrint med glødende grønne kaniner. Til slutt kommer de fire smurfene til en elv hvor de seiler på en håndlaget flåte for å komme til den tapte landsbyen. De oppdager at den nye landsbyen bare består av kvinnelige smurfer. De blir ført til Smurfy Grove hvor de møter blant annet Smurf Storm, Smurf Blossom, Smurf Melody og deres leder Smurf Willow. Smurf Storm og Clumsy reiser vekk fra landsbyen for å finne igjen Gargamel, og varsle de andre Smurfene i deres egen landsby. Men Gargamel invaderer og ødelegger plutselig hele Smurfy Grove, og fanger hver eneste Smurf han finner. Smurfette blir imidlertid skånet fordi Gargamel bemerker at hun egentlig ikke er noen «ekte» smurf, og dermed ikke er til nytte for ham lenger.

Filmkritikernes mening[rediger | rediger kilde]

Film Rotten Tomatoes Metacritic CinemaScore
Smurfene 21%[1] 30[2] A-[3]
Smurfene 2 14%[4] 34[5] A-[3]
Smurfene: Den hemmelige landsbyen 40%[6] 40[7] A[3]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «The Smurfs». Rotten Tomatoes. Besøkt 8. desember 2018. 
  2. ^ «The Smurfs Reviews». Metacritic. Besøkt 10. desember 2012. 
  3. ^ a b c «CinemaScore». Arkivert fra originalen 20. desember 2018. Besøkt 8. desember 2018. 
  4. ^ «The Smurfs 2». Rotten Tomatoes. Besøkt 8. desember 2018. 
  5. ^ «The Smurfs 2 Reviews». Metacritic. Besøkt 15. august 2013. 
  6. ^ https://www.rottentomatoes.com/m/smurfs_the_lost_village
  7. ^ https://www.metacritic.com/movie/smurfs-the-lost-village