Hopp til innhold

Smurfene (film)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Smurfene
orig. The Smurfs
Generell informasjon
GenreFilmkomedie, fantasyfilm, barnefilm, halvanimert film
Utgivelsesår2011
NasjonalitetUSA, Belgia
Lengde102 min.
SpråkEngelsk
Bak kamera
RegiRaja Gosnell Rediger dette på Wikidata
ManusDavid N. Weiss, J. David Stem[1] Rediger dette på Wikidata
Basert på
Produsent(er)Jordan Kerner
MusikkHeitor Pereira Rediger dette på Wikidata
FotoPhil Méheux Rediger dette på Wikidata
KlippSabrina Plisco Rediger dette på Wikidata
Foran kamera
MedvirkendeNeil Patrick Harris, Jayma Mays, Sofía Vergara, Hank Azaria, Tim Gunn, Joan Rivers,[1] Skai Jackson,[1] Jonathan Winters, Anton Yelchin, Katy Perry, Fred Armisen, George Lopez, Gary Basaraba, John Oliver, Paul Reubens, Kenan Thompson, B. J. Novak, Jeff Foxworthy, Wolfgang Puck, Joel McCrary, Tom Kane, John Kassir, Frank Welker Rediger dette på Wikidata
Stemme­skuespiller(e)Jeff Foxworthy,[2] Frank Welker, Wolfgang Puck, Joel McCrary,[1] Kenan Thompson,[1] George Lopez,[2] John Kassir, Alan Cumming,[1] Jonathan Winters,[1] Katy Perry, John Oliver,[1] Tom Kane, Fred Armisen,[1] Paul Reubens,[1] Anton Yelchin,[2] B. J. Novak,[2] Neil Patrick Harris,[1] Hank Azaria,[1] Jayma Mays,[1] Sofía Vergara,[1] Joan Rivers,[1] Sean Ringgold,[1] Tim Gunn,[1] Jacob Bertrand,[1] Skai Jackson[1] Rediger dette på Wikidata
FortellerTom Kane Rediger dette på Wikidata
Annen informasjon
Farve/s.hvFarger
FilmselskapColumbia Pictures, Sony Pictures Animation Rediger dette på Wikidata
Distributør(er)InterCom
Netflix
Totalomsetning563 749 323 USD (globalt)[3] Rediger dette på Wikidata
Premiere(r)16. juli 2011[4]
2. september 2011
4. august 2011 (Tyskland)[5]
FilmserieSmurfene
OppfølgerSmurfene 2 Rediger dette på Wikidata
Eksterne lenker


Smurfene (original tittel: The Smurfs) er en amerikansk 3D live-action / dataanimert filmkomedie fra 2011 løst basert på tegneserieserien med samme navn laget av den belgiske tegneseriekunstneren Peyo. Den ble regissert av Raja Gosnell og har Neil Patrick Harris, Jayma Mays, Sofía Vergara og Hank Azaria i hovedrollene, med stemmene til Jonathan Winters, Katy Perry, George Lopez, Anton Yelchin, Fred Armisen og Alan Cumming. Det var Sony Pictures Animations første dataanimerte film laget med live-action, og den første av to live-action/animerte Smurfene-spillefilmer. Filmen handler om at smurfene går seg vill i New York City, og prøver å finne en måte å komme seg hjem på før det er for sent.

Etter fem år med forhandlinger kjøpte Jordan Kerner rettighetene i 2002, og begynte å planlegge filmen sammen med Paramount Pictures og Nickelodeon Movies. I 2008 overtok imidlertid Columbia Pictures og Sony Pictures Animation filmrettighetene. Innspillingen begynte i mars 2010 i New York City.

Mens smurfene gjør seg klare for Blue Moon Festival, ser pappa Smurf i gryten sin en visjon av klønete smurf som strekker seg etter en dragestav og smurfenes mangeårige fiende, den onde trollmannen Gargamel, som fanger ham. Da pappa ikke vil at denne visjonen skal gå i oppfyllelse, tillater han ikke Clumsy å plukke smurfroot, siden smurfrootmarkene fører til Gargamels slott. Clumsy adlyder Papa og ender opp med å utilsiktet føre Gargamel og kjæledyrkatten hans Azrael til landsbyen. Smurfene flykter alle for livet mens Clumsy ubevisst løper mot Forbidden Falls, med Papa, Smurfette, Grouchy, Brainy og Gutsyløper etter ham. De finner ham på kanten av en klippe, og mens de prøver å hjelpe ham opp, blir de sugd inn i en gigantisk virvel som bringer dem til 2011 New York City. For å gjøre vondt verre følger Gargamel og Azrael dem gjennom virvelen. Smurfene havner i leiligheten til Patrick og Grace Winslow, et ektepar som venter sitt første barn, og deres Basset Hound Elway. Etter å ha introdusert seg selv og forklart situasjonen deres, blir familien Winslow venn med dem og lar dem bo i leiligheten deres. Dagen etter, etter å ha behov for å finne en «Stjernekikker», følger smurfene Patrick til arbeidsplassen hans hos Anjelou Cosmetics, og misforstår den forrige forklaringen på jobben hans som spådom, der han ringer Grace for å hente dem.

I mellomtiden, etter å ha hentet Smurfe-essens fra en hårlokk av Smurfettes hår, ankommer Gargamel også Anjelou Cosmetics og ender opp med å bli behandlet positivt av Patricks sjef Odile når han bruker mesteparten av sin ervervede magi på hennes eldre mor ved å gjenopprette ungdommen og attraktiviteten hennes. Men Gargamel gjenopptar søket etter å ha gjenkjent Patrick og fulgt ham inn i FAO Schwarz, men blir arrestert etter å ha stjålet en annen manns løvblåserog for å ha forårsaket kaos i butikken med noen kunder mens de prøvde å fange smurfene. Gargamel klarer å bryte ut av fengselet ved hjelp av fluer, siden han møtte en møll og ba den bringe ham ørner for å hjelpe ham med å rømme. På den tiden klarer pappa å beregne natten han og de andre kan komme hjem. Men først må han finne ut trolldommen for å gjøre det. Patrick forteller dem at det er en gammel bokhandel i byen i nærheten av Anjelou Cosmetics som kan inneholde trolldommen pappa trenger. I mellomtiden knytter Patrick seg til smurfene etter å ha sendt det han trodde var hans ferdige annonse for å bli publisert. Dagen etter får imidlertid Patrick vite at Clumsy ved et uhell la ved Patricks første forsøk på reklamen før den ble sendt, et bilde med blåmåne-tema som han ikke klarte å sende inn. sint,

Tvunget til å søke på egenhånd finner smurfene bortsett fra Clumsy butikken og finner boken L'Histoire des Schtroumpfs av forskeren Peyo, som inneholder trolldommen for å gjøre månen blå. Men Gargamel får vite hvor de befinner seg, sniker seg inn i bokhandelen og finner en dragestav, og overfører magien hans til den mens han bruker den til å fange pappa mens han sender de andre i sikkerhet. Selv om smurfene lover pappa at de ikke vil prøve å redde ham og reise hjem, overbeviser Clumsy og Patrick, etter å ha sett feilen i handlingene deres etter at Grace ga ham et sonogrambilde av babyen deres, dem om å planlegge en redning. På Belvedere CastleEtter å ha økt dragestavens kraft med smurfeessens hentet fra biter av pappas skjegg, ser Gargamel seg overfor alle smurfene, tilkalt til New York av Brainy etter at han gjenåpnet virvelen ved å trylle frem den blå månen. Mens smurfehæren kjemper mot Gargamel, beseirer Smurfette Azrael og redder pappa før de blir med i kampen. Selv om Gargamel prøver å knekke smurfene ved å drepe Papa, redder Patrick ham mens Gutsy slår dragestaven ut av Gargamels hånd, men han slipper den. Clumsy prøver å fange den, og til pappas overraskelse lykkes han og sender Gargamel til å fly inn i søppelsekker og bli truffet av en MCI J4500-bussmed annonsen «Blue Moon» på. Smurfene heier på Clumsy og pappa uttrykker hvor stolt han er av ham. Like etter tar smurfene permisjon da Patrick mottar en telefon fra Odile om at han fortsatt har jobben sin fordi han til slutt ga henne det hun vil ha etter at hun la merke til den blå månen som Brainy skapte. Senere får Patrick og Grace en babygutt, som de kaller Blue for å hedre smurfene, som gjenoppbygger landsbyen deres i stil med New York.

I etterkant våkner Gargamel og får vite at han fortsatt er i nuet, og han ser på publikum før han bryter den fjerde veggen og spør dem «Hva ser du på?» og sprenger dem med tryllestaven sin.

Rolleliste

[rediger | rediger kilde]

Realskuespillere

[rediger | rediger kilde]

Stemmeskuespillere

[rediger | rediger kilde]

Norske stemmer

[rediger | rediger kilde]

Referanser

[rediger | rediger kilde]
  1. ^ a b c d e f g h i j k l m n o p q r s (på cs) ČSFD, 2001, Wikidata Q3561957, https://csfd.cz 
  2. ^ a b c d (på en) Internet Movie Database, IMDb-ID tt0472181, Wikidata Q37312, https://www.imdb.com/ 
  3. ^ (på en) Box Office Mojo, Wikidata Q223142, https://boxofficemojo.com 
  4. ^ Freebase-data fra Google[Hentet fra Wikidata]
  5. ^ Internet Movie Database, verkets språk engelsk, www.imdb.com, besøkt 20. august 2016[Hentet fra Wikidata]

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]